Az olasz hatóságok már el sem engedik a Sea-Watch menekültmentő hajót

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. február 1.

Külpol

Állítólag biztonsági okokból.

Az olasz parti őrség azt közölte pénteken, hogy a Sea-Watch német segélyszervezet mentőhajója biztonsági okokból nem hagyhatja el a szicíliai Catania kikötőjét.

A parti őrség megjegyezte, hogy a hajó ellenőrzése során több szabálytalanságra bukkantak, és a holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3 csak akkor hagyhatja el a kikötőt, ha ezeket orvosolták. A hatóság közleménye nem részletezi az említett problémákat.

A mentőhajó január 19-én 47 embert mentett ki a tengerből Líbia partjainál. A Sea-Watch 3 csaknem két hétig vesztegelt a tengeren, mivel Olaszország a fedélzetén tartózkodó migránsok szétosztásától tette függővé kikötését.

Giuseppe Conte olasz kormányfő szerdán bejelentette, hogy Olaszország megegyezett hat európai uniós országgal, Németországgal, Franciaországgal, Portugáliával, Romániával, Máltával és Luxemburggal a menekültek befogadásáról, így a hajó partra teheti utasait Cataniában.

Az új olasz kormány júniusi hivatalba lépése óta újra és újra parázs vita tárgyát képezi a Földközi-tengeren megmentett emberek sorsa.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtiltaná, hogy a nem kormányzati szervezetek mentőhajói kikössenek Olaszországban, és nyomozást szorgalmazott a Sea-Watch ellen.

A német segélyszervezet szerint boszorkányüldözés folyik a civil szervezetekkel szemben. "Nyilvánvalóan jelentős nyomást gyakoroltak a parti őrségre, hogy találjanak valamit, amivel feltartóztathatnak minket" – vélekedett Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője. Neugebauer szerint az a cél, hogy "kivonják a forgalomból az utolsó civil mentőhajót".

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.