Az olasz hatóságok már el sem engedik a Sea-Watch menekültmentő hajót

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. február 1.

Külpol

Állítólag biztonsági okokból.

Az olasz parti őrség azt közölte pénteken, hogy a Sea-Watch német segélyszervezet mentőhajója biztonsági okokból nem hagyhatja el a szicíliai Catania kikötőjét.

A parti őrség megjegyezte, hogy a hajó ellenőrzése során több szabálytalanságra bukkantak, és a holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3 csak akkor hagyhatja el a kikötőt, ha ezeket orvosolták. A hatóság közleménye nem részletezi az említett problémákat.

A mentőhajó január 19-én 47 embert mentett ki a tengerből Líbia partjainál. A Sea-Watch 3 csaknem két hétig vesztegelt a tengeren, mivel Olaszország a fedélzetén tartózkodó migránsok szétosztásától tette függővé kikötését.

Giuseppe Conte olasz kormányfő szerdán bejelentette, hogy Olaszország megegyezett hat európai uniós országgal, Németországgal, Franciaországgal, Portugáliával, Romániával, Máltával és Luxemburggal a menekültek befogadásáról, így a hajó partra teheti utasait Cataniában.

Az új olasz kormány júniusi hivatalba lépése óta újra és újra parázs vita tárgyát képezi a Földközi-tengeren megmentett emberek sorsa.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtiltaná, hogy a nem kormányzati szervezetek mentőhajói kikössenek Olaszországban, és nyomozást szorgalmazott a Sea-Watch ellen.

A német segélyszervezet szerint boszorkányüldözés folyik a civil szervezetekkel szemben. "Nyilvánvalóan jelentős nyomást gyakoroltak a parti őrségre, hogy találjanak valamit, amivel feltartóztathatnak minket" – vélekedett Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője. Neugebauer szerint az a cél, hogy "kivonják a forgalomból az utolsó civil mentőhajót".

Figyelmébe ajánljuk