Az USA kivonul a nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. február 1.

Külpol

Mert Oroszország nem tartja be az egyezményt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok megkezdi az INF-egyezményből való kivonulás folyamatát, és szombattól felfüggeszti a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből eredő kötelezettségvállalásait. Donald Trump elnök is ilyen értelmű nyilatkozatot adott ki.

Trump úgy fogalmazott, hogy a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, "megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést".

Az INF-szerződést 1987-ben írta alá az USA és Oroszország. Az egyezmény a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. A szerződés, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Angela Merkel német kancellár a hírt úgy kommentálta, hogy bár Oroszország világosan megszegi a szerződést, a hat hónapos átmeneti időszakban mindent meg kell tenni a tárgyalások újranyitásáért.

Figyelmébe ajánljuk