Az orosz erők állítják, elfoglalták Szoledárt, Ukrajna ezt cáfolta

  • narancs.hu
  • 2023. január 13.

Külpol

Az ukrán védelmi miniszter közben egy interjúban arról beszélt, Ukrajna gyakorlatilag már NATO-tag.

Oroszország azt állítja, hogy több hónapos harc után átvette az ellenőrzést az ukrajnai Szoledár felett – írja a BBC értesüléseire hivatkozva a Telex háborúval foglalkozó hírösszefoglalója.

Az orosz védelmi minisztérium szerint azért fontos a város elfoglalása, mert így elvágják az ukrán erőket a közeli Bahmutban, ahol szintén heves harcok folynak. A Szoledar körüli harcok a háború legvéresebbjei közé tartoznak, Donyeck megye kormányzója csütörtökön azt mondta, még 559 civil, köztük 15 gyermek tartózkodik a városban, de a heves harcok miatt képtelenség evakuálni őket.

Bár a Taszsz és az Interfax orosz hírügynökség is tényként közölte az információt, „döntő lépésnek” nevezve a város elfoglalását, röviddel az orosz védelmi minisztérium bejelentése után azonban az ukránok cáfolták az állítást.

Szerhij Csereváty, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője az RBC ukrán hírügynökségnek azt mondta:

„Nem, ez nem igaz. A harcok továbbra is folynak a városban”.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter nem sokkal korábban a BBC-nek adott interjújában arról beszélt:

„Ukrajna mint ország, és Ukrajna fegyveres erői a NATO tagjává váltak. De facto, nem de jure [törvény szerint].

Mert vannak fegyvereink, és értjük, hogyan kell használni őket.” Kijelentését azzal indokolta, hogy a nyugati országok – amelyek egykor attól tartottak, hogy a katonai segítségnyújtást Oroszország eszkalációnak tekintheti – megváltoztatták „gondolkodásmódjukat”.

Reznyikov biztos benne, hogy Ukrajna megkapja a régóta várt fegybereket, köztük a tankokat és vadászgépeket, mivel Ukrajna és Oroszország is új offenzívákra készül tavasszal.

Ukrajna hivatalosan szeptember 30-án adta be NATO-csatlakozási kérelmét, azután, hogy Oroszország annektálta Ukrajna négy, általa korábban elfoglalt megyéjét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk