Az oroszok vasárnap sem hagyták kimenekíteni az ukrán lakosságot

  • narancs.hu
  • 2022. március 6.

Külpol

Hiába a megállapodás, az orosz fegyverek továbbra is tűz alatt tartják a humanitárius folyosókat, miközben ott menekülnek a civilek.

Egy ukrán tisztviselő szerint a folyamatos orosz ágyúzás miatt kudarcot vallott a civilek evakuálására tett második kísérlet is az egy hete ostrom alatt álló városokból, Volnovakhból és Mariupolból.

Az ukrán katonai hatóságok vasárnap  közölték, hogy a Mariupol kikötővárosból való evakuálást helyi idő szerint délben (10 óra GMT) kezdték volna meg a 10 órától 21 óráig tartó helyi tűzszünet ideje alatt.

Anton Gerascsenko belügyminisztériumi tanácsadó azonban közölte, hogy

a kijelölt humanitárius folyosók mentén tervezett evakuálásokat a folyamatos orosz támadások miatt leállították.

A Telegramon azt írta a tanácsadó, hogy "nem tudnak létrejönni a zöld folyosók, mert csak az oroszok beteg agya dönti el, hogy mikor és kire kezdenek lőni".

A Mariupolra és a közeli Volnovakha városára tervezett hasonló tűzszünet már szombaton is összeomlott, és a lakosok az orosz erők további lövedékei és légi bombázása alá kerültek.

Ukrajnai h?bor?

 
 Orosz tűzrségi támadásban megsebesült 18 hónapos gyermek életét próbálják megmenteni a délkelet-ukrajnai Mariupol egyik kórházában 2022. március 5-én
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
 

 

Aztán ugyanez vasárnap is meghiúsult: a lakosok kimenekítése Mariupolban ismét nem sikerült az orosz erők tüzérségi támadása miatt, amibe beletartozik a humanitárius folyosó folyamatos tűz alatt tartása is – ezen keresztül a civil, fegyvertelen lakosság próbálna menekülni.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vasárnap közben közölte, hogy az orosz erők Grad rakétavetőkből indított rakétákkal lőtték a harkivi Fizikai és Technológiai Intézetet is, ahol sugárzó anyag és reaktor is van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében ismételten kérte, hogy külföldi támogatói hozzanak létre berepülési tilalmi övezetet Ukrajna felett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk