Az osztrák külügy bekéreti a magyar nagykövetet

  • narancs.hu
  • 2023. május 22.

Külpol

A magyar kormány által szélnek eresztett embercsempészek miatt aggódnak.

Itthon a hvg.hu írta meg hétfőn, a bécsi Der Standard értesüléseire hivatkozva, hogy Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter bekéreti Nagy Andor magyar nagykövetet az embercsempészek szabadon bocsátása miatt. Mint korábban megírtuk, egy április kormányrendelet lehetővé teszi, hogy az elítélt külföldi embercsempészek szabadulhassanak, a magyar állam cserébe azt kéri tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot.

A magyar kormány érvelése szerint minderre azért van szükség, mert a magyar börtönök túlzsúfoltak. A döntés szinte amnesztiával ér fel, olyanok esetében is, akik szervezett bűnözői csoportok tagjai. Ugyanis az állam nem ellenőrzi, hogy a bűnözők valójában elhagyják-e az országot, vagy visszatérnek-e anyaországukba, letölteni a büntetésüket.

„Szerintünk ez egy teljességgel rossz üzenet” – nyilatkozta Schallenberg a brüsszeli külügyminiszteri találkozó előtt a hvg.hu szerint, majd hozzátette, hogy elvárják a magyaroktól, hogy egyértelmű válaszokat adjanak a történtekkel kapcsolatban. A lap azt is hozzáteszi: Magyarországon a döntés meghozatala előtt a fogvatartotti állomány 13 százalékát, 2600 főt tették ki a külföldiek és többségük embercsempészetért ült.

A bécsi vezetés a vitatott magyar döntés miatt szigorúbb ellenőrzést vezetett be a magyar-osztrák határon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk