Legalább három halottja és számos sérültje van az újabb ciszjordániai összecsapásoknak

  • narancs.hu
  • 2023. május 22.

Külpol

Továbbra is nagyon feszült a helyzet a palesztinok és az izraeli hatóságok között.

Legkevesebb három palesztin vesztette életét éjjel az izraeli hadsereg ciszjordániai éjszakai razziáján kitört tűzharcban – számolt be róla helyi források alapján az MTI. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint a halottak mellett többen súlyosan megsebesültek a Nablusz mellett, attól keletre található Balata menekülttáborban kitört fegyveres összetűzésben.

A palesztinok beszámolói szerint a harminc éves Fathi Rizek, a 24 éves Abdullah Abu Hamdan és a 34 éves Mohammed Zeiton vesztette életét az összecsapásban. Az izraeli hadsereg fegyverek után kutatott a razzián, és többek közt felrobbantott egy robbanóanyag-laboratóriumot, elkobzott különböző lőfegyvereket és letartóztatott öt palesztint. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja bejelentette, hogy az ő harcosaik vettek részt az izraeli katonákkal folytatott tűzharcban, s az egyik halott bizonyosan az ő szervezetükhöz tartozott. A katonák a menekülttáborban 25 házat kutattak át.

 

A palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg mesterlövészeket helyezett el házak tetején, akik megakadályozták a mentők bejutását, a sebesültek elszállítását. A több mint kétszáz katona és hetven katonai jármű segítségével végrehajtott akcióban felrobbantottak három üres házat és egy kávézót is. A palesztin médiában arról is beszámoltak, hogy lerombolták a régóta körözött Abdullah Abu Salal palesztin titkosszolgálati tiszt otthonát is. Abu Salalt korábban négyszer próbáltak már letartóztatni sikertelenül.

A balatai összecsapások előtt néhány órával a Nablusztól délre fekvő Huvarában egy izraeli katona megsérült egy palesztin támadásban, egy autóból leadott lövésben, ahol a merénylő elmenekült a helyszínről. A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára, Huszein Al-Sejk azzal vádolta Izraelt, hogy nyíltan háborút hirdetett a palesztinok ellen. „A megszálló kormány nyíltan hadat üzen a palesztinoknak megölésükkel, otthonuk lerombolásával, a telepekkel és a szent helyek megszentségtelenítésével. Ez a palesztinokat egységre kötelezi, és olyan politika kidolgozására, amellyel szembeszállhatnak ezzel az arroganciával és a veszélyes eszkalációval” – közölte Al-Sejk.

 

Izrael és a palesztinok között tavaly megnőtt a feszültség, idén Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban 19 ember halt meg, többen súlyosan megsérültek. Ez idő alatt legkevesebb 156 palesztin vesztette életét, közülük harminchatan a Gázai övezetben. Többségük támadások végrehajtása vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, de néhányan civilek voltak, és több esetben vizsgálják haláluk körülményeit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk