Az ukrán külügyminiszter sem hagyta szó nélkül Szijjártó videóját

  • narancs.hu
  • 2022. március 30.

Külpol

Dmitro Kuleba sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar külügyminiszter kész ostobaságok kitalálásara a választások előtti rövid távú haszon érdekében.

Szerda délután Ukrajna külügyminisztere is reagált Szijjártó Péter korábbi nyilatkozatára. A magyar diplomácia vezetője arról beszélt, hogy a sajtóértesüléseknek megfelelően folyamatos egyezetetés zajlik az ukrán kormány és a magyar baloldal között. Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége Facebook-posztban tette közzé Kuleba reakcióját:

„Magyarország ukrajnai hozzáállásával ellentétben mi soha nem avatkoztunk bele Magyarország belügyeibe, különösen a választásokat megelőző napokban. Sajnálatos, hogy a választások előtti rövid távú haszon érdekében Szijjártó miniszter úr kész ostobaságok kitalálására, ezzel tönkretéve a kettőnk között hosszú távon létrejött kapcsolatot. Ha a Lavrov-rend fontosabb számára, mint a velem való kapcsolat, akkor célszerű lenne ezt nyíltan közölni.”

Az ukrán nagykövetség korábban a Magyar Nemzet szerda reggeli cikkére reagált, amely „nemzetbiztonsági forrásokra” hivatkozva arról számolt be, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt stábja felvette a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A lap ezt az ukrán elnök csütörtöki, Európa Tanácshoz szóló, valamint keddi, a dán parlament előtt elhangzó videóüzenetének Orbánra és Budapestre utaló részleteivel is összefüggésbe hozta.

A nagykövetség közleményben utasította el a vádakat és azt javasolták, hogy „a kiadó hagyjon fel az ukránellenes pánikkeltéssel”.

A kormánypárti újság cikkének megjelenését követően Szijjártó Péter Facebook-oldalán tett közzé videót, amiben megismételte a cikk állításait – erre reagált most Dmitro Kuleba. A videóban a magyar külügyminiszter arról beszél, hogy a baloldal ígéretet tett arra, ha kormányra kerülnek, azonnal dönteni fognak az Ukrajnába történő fegyverszállításról, és a Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját is megszavaznák. Szijjártó szerint az ukrán elnök nemzetközi megszólalásai egyértelműen visszaigazolják a magyar baloldallal folytatott tárgyalások tényét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk