Ukrán nagykövetség a Magyar Nemzetnek: "A kiadó hagyjon fel az ukránellenes pánikkeltéssel!"

  • narancs.hu
  • 2022. március 30.

Belpol

Szijjártó Péter külügyminiszter közben videóban jelentette ki, hogy az ellenzék igenis egyeztet az ukrán kormánnyal. 

Mint arról beszámoltunk, a kormánypárti Magyar Nemzet szerdán reggel arról közölt cikket, hogy "nemzetbiztonsági forrásból" úgy értesült, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt stábja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között "megtörtént a kapcsolatfelvétel". A lap ennek tudta be azt is, hogy az ukrán elnök a múlt héten külön üzent Orbán Viktornak, és azóta pedig a dán parlamentnek szóló üzenetében is kitért Budapestre

A budapesti ukrán nagykövetség közleményben reagált a Magyar Nemzet cikkére, ebben azt írták, "Ukrajna eddig sem avatkozott és ezután sem fog beleavatkozni Magyarország belügyeibe".

"A 'Magyar Nemzet' ilyen jellegű kiadványokkal próbál minket bevonni a belső harcba, de mi nem hagyjuk provokálni magunkat.

Javasoljuk, hogy a kiadó hagyjon fel az ukránellenes pánikkeltéssel, Magyarország ellenségeit máshol kell keresni."

A Magyar Nemzet cikkének megjelenése óta egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon egy videóban jelentkezett be, ahol arról beszélt, hogy "a magyar baloldal csúnyán lebukott", és hogy "a sajtóban megjelent információ megfelel a valóságnak, miszerint folyamatos egyeztetés van köztük és az ukrán kormány képviselői között".

Szijjártó azt is mondta, hogy a kormányülésen is az ukrajnai háború volt a legfőbb napirendi pont, és megismételte a Magyar Nemzet állításait, miszerint Ukrajna külügyminisztere néhány napja felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, "hogy a magyarországi választási eredmény befolyásolásának lehetőségéről konzultáljanak".

Szijjártó szerint folyamatos egyeztetés van a magyar baloldal és az ukrán kormány képviselői között, és a magyar baloldal ígéretet tett arra, hogy ha kormányoznának, akkor azonnal döntenének fegyverek szállításáról Ukrajnába és azonnal megszavaznák az Európába, ezen belül Magyarországra irányuló kőolaj- és földgázszállítások szankcióját.

A külügyminiszter azt is mondta, az ukrán elnök nemzetközi megszólalásai egyértelműen visszaigazolják ezen tárgyalások, egyeztetések tényét, mert "az ukrán elnök folyamatosan támadja Magyarországot, a magyar kormányt azért, mert úgy döntöttünk, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében nem szállítunk fegyvereket Ukrajnába és nem szavazzuk meg az energiaellátásunk biztonságát veszélyeztető szankciókat sem". 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk