Az uniós pénzügyminiszterek is rábólintottak Magyarország módosított helyreállítási tervére

  • narancs.hu
  • 2023. december 8.

Külpol

Jövő decemberig közel egymilliárd euró érkezik.

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, amely arra vonatkozott, hogy Magyarország módosíthassa a nemzeti helyreállítási tervét – írja a hvg.hu.

Az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek brüsszeli ülését követően a soros uniós elnökség nevében a spanyol Nadia Calvino, illetve Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság gazdasági biztosa bejelentették, hogy 13 tagállam, közöttük Magyarország számára is jóváhagyták a módosított nemzeti helyreállítási tervet. Erre vagy azért volt szükség, mert a kormányok a korábban már jóváhagyott vissza nem térítendő támogatás mellé hitelt is kértek, vagy pedig azért, mert egy újabb forrás beemelésével nőtt a felhasználható pénzt.

Magyarország mindkét szempontból érintett: a kormány 3,9 milliárd euró kedvezményes hitelre jelentett be igényt, ami mellett a REPowerEU nevű alapból 700 millió eurót is kap az ország az orosz energiától való függetlenedés érdekben. Az Európai Bizottság értékelése szerint Magyarország a fenti összegek felhasználása keretében 67 reform és 47 beruházás elvégzését vállalta.

Azonban ezekre a forrásokra is vonatkozik az uniós blokkolás, vagyis a pénzek kifizetéséhez a jogállamisági eljárás keretein belül megfogalmazott 21, úgynevezett szupermérföldkövet kell teljesíteni, ami tulajdonképpen a korrupcióellenes intézkedéseket jelenti.

Ameddig ezeket nem teljesíti a kormány, addig csak az előleget kaphatja meg Magyarország.

A tagállamok egy éve döntöttek a magyar helyreállítási források befagyasztásáról és a feltételrendszer pontjairól. Az Európai Bizottság jövő héten mutatja be a tagállamoknak az elmúlt egy évről készül értékelését, amiben a hvg.hu információi szerint megerősítik, hogy a zárolás feloldásának a feltételei nem valósultak meg. Az előleg mértéke a most elfogadott csomag (4,6 milliárd euró) 20 százaléka, ami 920 millió eurót jelen. Ennek első részét a jóváhagyástól számított kettő, a másodikat pedig tizenkét hónapon belül utalják, tehát jövőre februárban és decemberben 460-460 millió eurót kap Magyarország.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.