Az USA-ban kiállították az első gendersemleges útlevelet

  • narancs.hu
  • 2021. október 28.

Külpol

Az interszexuális aktivista, Dana Zzyym útlevelében a neménél a szokásos M/F (férfi/nő) jelölés helyett X szerepel.

Átadták az első gendersemleges útlevelet az Amerikai Egyesült Államokban. A dokumentumot az interszexuálisok egyenlő jogaiért küzdő coloradói aktivista, Dana Zzyym kapta meg.

Az AP híre szerint a gendersemleges útlevélben a nem megjelölésénél a szokásos M/F (férfi/nő) jelölés helyett X szerepel.

Zzyym felszabadítónak nevezte, hogy egy olyan dokumentumot tarthat a kezében, ami nem erőlteti rá, hogy férfiként vagy nőként azonosítsa magát.

A 63 éves aktivista 2015 óta küzdött bíróságokon, hogy olyan útlevéllel rendelkezzen, amilyet most kapott. Zzyym interszexuális, azaz mindkét nemre jellemző nemi jegyekkel született. Korábban több műtéten is átesett, de ezek ellenére sem sikerült teljesen férfiassá tenni a megjelenését.

(AP)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.