Az Egyesült Államok engedi, hogy szövetségesei F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnába

  • narancs.hu
  • 2023. május 19.

Külpol

Nincs ugyan napirenden, de várhatóan szó lesz a vadászgépekről a G7-ek tanácskozásán is.

A Biden-kormányzat az elmúlt hetekben jelezte az európai szövetségeseinek, hogy az Egyesült Államok engedélyezné, hogy az F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnának - írja a Telex a CNN-re hivatkozva. A Fehér Ház ugyanakkor eddig többször is leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem küld vadászgépeket Ukrajnának.

Amerikai kormányzati tisztviselőkhöz eddig állítólag nem érkezett olyan megkeresés, amiben ilyen exportok jóváhagyását kérelmezték volna. Európában néhány ország már eleve rendelkezik ilyen F-16-osokkal, köztük Hollandia is, akik már jelezték is: hajlandóak lennének néhány F-16-ost Ukrajnába exportálni. Az átadás előtt viszont az USA jóváhagyása is kell, mivel a gépek érzékeny amerikai technológiákat is tartalmaznak.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora arról beszélt, hogy

az F-16-osok nem szerepelnek a G7-ek napirendjén, de vélhetően szóba kerül majd a téma.

Különösen, hogy az amerikai kongresszusban több csoport is sürgeti a kormányt, hogy szállítsanak vadászgépeket az ukránoknak.

Az elmúlt hónapokban vezető ukrán tisztviselők egyre hangosabban lobbiznak azért, hogy fejlett F-16-osokat kapjon Ukrajna. Azzal érvelnek, hogy az orosz rakéta- és dróntámadások elleni védekezéshez szükségük van ilyen gépekre is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?