Prigozsin azt állítja, elfoglalták Bahmutot

  • narancs.hu
  • 2023. május 20.

Külpol

Az ukrán vezetés cáfol, tábornokuk szerint csapdába sétáltak az oroszok.

A Wagner zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt állítja, a háború legtovább tartó és legvéresebb ostromát követően szombaton elfoglalták Bahmut városát – írja a Reuters. Az ukrán vezetés azonban tagadja, hogy a város elesett volna, bár „kritikusnak” nevezte a helyzetet. Ha igaznak bizonyul Prigozsin bejelentése, az Moszkva első nagyobb sikerének számítana több mint 10 hónap után. Azonban a győzelem érzése Oroszország számára valószínűleg csak rövid életű lesz. A bejelentés egy olyan héten érkezik, amikor az ukrán erők előrehaladtak Bahmuttól északra és délre, és ez Prigozsin szerint is a város körülzárását jelentheti.

Prigozsin elmondta, hogy saját erői öt nap múlva kivonulnak Bahmutból, hogy pihenjenek, és átadják a város romjait az orosz hadseregnek. „Ma, délben, Bakhmutot teljesen elfoglaltuk” – mondta Prigozsin egy videóban, ahol harci felszerelésben, az orosz zászlót és a Wagner zászlót tartó harcosok sorában jelent meg. Az ukrán katonai szóvivő, Szerhij Cserevatij azt nyilatkozta a Reutersnek: „Ez nem igaz. Egységeink harcolnak Bahmutban.”

Korábban Olekszander Szirszkij úgy fogalmazott, az oroszok úgy másztak be Bahmutba, mint patkányok az egércsapdába.

Bahmut ostroma során előjöttek a Wagner-zsoldossereg és a hivatalos orosz vezetés ellentétei. Ennek emlékezetes bizonysága volt, amikor Prigozsin kijelentette, hogy be kéne fejezni a háborút.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk