Az USA szankciókkal sújtja a boszniai szerbek vezetőjét

  • narancs.hu
  • 2022. január 5.

Külpol

Az Orbán Viktorral szoros kapcsolatot ápoló Milorad Dodikot büntetik.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi szankciókat vet ki Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének szerb tagjával, a Boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska) elnökével szemben - írja közleményében a minisztérium. Dodikot azzal vádolják, hogy korrupciós cselekmények és "megosztó etno-nacionalista retorika" útján veszélyezteti Bosznia-Hercegovina területi egységét és stabilitását.

Dodik az elmúlt hónapokban visszatérően azzal fenyegetőzött, hogy a központi intézményekkel párhuzamos intézményeket épít ki a Boszniai Szerb Köztársaságban, és az országrész parlamentje szeptemberben meg is szavazta egyes szövetségi jogkörök átvételét. A lépést az EU és az USA is elítélte.

A pénzügyi szankció konkrétan Dodik amerikai vagyonának zárolását jelenti, a pénzügyminisztérium továbbá megtiltotta minden amerikai állampolgárnak, hogy üzleteljen a boszniai szerb vezetővel. Hasonló szankciókkal sújtottak egy Dodik által ellenőrzött tévétársaságot is.

Milorad Dodik szoros kapcsolatot ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, az elmúlt pár évben többször  találkoztak, legutóbb múlt novemberben. Szijjártó Péter külügyminiszter egy december 18-i Facebook-bejegyzésében azt ígérte, hogy ha a jövőben az EU szankciókat próbál kivetni Dodikra, azt Magyarország vétójogával élve meg fogja akadályozni. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?