Orbán béketurnéja Washingtonban folytatódik

  • narancs.hu
  • 2024. július 8.

Külpol

A magyar miniszterelnök valószínűleg a NATO-csúcsra utazik, ahol találkozhat Joe Bidennel.

„A következő állomás: Washington”

– írta ki Instagram-sztoriba Orbán Viktor miniszterelnök magyar idő szerint hétfőn reggel fél 9 után nem sokkal egy, a pekingi reptéren felszálló repülőgépet ábrázoló fotó kíséretében. Bár részleteket nem közölt, valószínűleg a NATO-csúcsra utazik az Egyesült Államokba, ahol házigazdaként Joe Biden fogadja a részt vevő országok vezetőit.

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely nem zárta ki, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölttel külön is találkozik Orbán.

A kormányfő hétfőn Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott, ezt „békemisszió 3.0”-nak Facebookon. Azt egyelőre nem látni, mit tett a vágyott békéért Kijevben, Moszkvában, és a Türk Tanácsban, de a turné biztosan nagyot szól, hiszen az uniós főképviselő külön közleményt is kiadott arról, hogy a magyar miniszterelnök semmilyen módon nem képviseli az Európai Unió álláspontját Moszkvában annak ellenére, hogy Orbán nem kifejezetten így beszél útjairól.

Josep Borrell külügyi főképviselő Orbán azerbajdzsáni útjáról azt írta, hogy Magyarország nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására.

Orbán már Pekingben közölte, hogy szerinte Oroszországon, Ukrajnán túl Kínának és az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak kell megegyeznie a béke feltételeiről, úgyhogy annyit már biztosan elért, hogy minden érintettel találkozott annak ellenére, hogy az EU-t ugyebár továbbra sem ő képviseli külpolitikailag a július eleje óta tartó soros elnöksége során.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk