Baráti tűz is érhette a lezuhant ukrán F16-ost

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 1.

Külpol

Még vizsgálódnak, de egy ellenzéki politikus szerint nem véletlen, hogy Zelenszkij leváltotta a légierő parancsnokát.

Mechanikai hiba, a pilóta hibája miatt zuhant le, esetleg egy megsemmisített rakéta darabja találta el, vagy baráti tűz, vagyis az ukrán légvédelem saját rakétája találta el hétfőn az első éles bevetésén lezuhant F-16-os vadászgépet. Az ügyben indult vizsgálat ezeket a lehetséges verziókat mérlegeli, de a 444 azt írja, nem hivatalos ukrán források, valamint a lengyel  Gazeta Wyborcza és a New York Times szerint az a legvalószínűbb, hogy saját légvédelme lőtte le az ukránok új vadászgépét, amely egy nagy orosz légitámadás idején repült az ország fölött.

Ami történt, azért is nagy veszteség Ukrajnának, mert az egyik legjobb vadászpilóta, a Moonlight becenévvel illetett Olekszij Mesz vezette, és ő is meghalt, mert nem sikerült katapultálnia. Ez volt az első éles bevetése az amerikaiaktól kapott F-16-ossal fél éves kiképzés után, amelyről korábban azt mondták, túl rövid idő.

Az ellenzéki Rada képviselője, Marjana Bezugla korábbi nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottsági alelnök írt először arról, hogy a drága repülőgép vesztét az ukrán légvédelem okozhatta. Szerinte Volodimir Zelenszkij elnök azért menesztette Mikola Olescsuk tábornokot, az ukrán légierő parancsnokát, mert az megpróbálta eltitkolni a veszteség okát. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?