Barcelona nem akar fiók-Ermitázst a kikötőjében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. május 30.

Külpol

Ne a város alkalmazkodjon a befektetőkhöz, hanem fordítva – mondta a polgármester-helyettes. 

A barcelonai önkormányzat elutasította, hogy a város kikötőjének területén épüljön fel a szentpétervári Ermitázs múzeum spanyolországi fiókintézménye.

A kikötői hatóságok, az érintett terület tulajdonosai, elvben korábban hozzájárultak a terv megvalósításához: ez egy 15 ezer négyzetméteres múzeumépület, öt emeleten hét nagy kiállítóteremmel, 53 millió euróból. 

A kezdeményező a Varia befektetési alap és Valerij Jaroszlavszkij orosz üzletember, valamint az Uj Pallares katalán építész tulajdonában lévő Barcelona Kulturális Fejlesztése nevű vállalkozás. A múzeum megtervezésére Ito Tojo Pritzker-díjas japán építészt kérték fel.

Úgy becsülték, hogy a kiállítóhely az első évben 850 ezer, a következő esztendőben már másfélmillió látogatót fogadna. 

A barcelonai önkormányzat azonban átvizsgáltatta a megvalósíthatósági terveket, és úgy találta, hogy a kikötőbe megálmodott múzeum tovább növelné a forgalmat a már amúgy is zsúfolt peremkerületi utakon. A helyhatóság más helyszíneket javasolt, de a beruházók ragaszkodtak eredeti elképzelésükhöz. 

Az önkormányzat elutasító határozatát úgy indokolta Janet Sanz polgármester-helyettes, hogy a terveknek kell alkalmazkodniuk a városhoz, és nem fordítva. 

A katalán városban több mint 80 múzeum működik.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk