Magát mentegeti és lecsap a belső ellenségre Orbán török barátja

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 13.

Külpol

Internetes profilok ellen kezd el nyomozni az Erdoğan-rezsim.

Nyomozás indul Törökországban több száz olyan internetes profil ellen, amelyek a közösségi médiában a hatóságok szerint  a líra árfolyamesését kiprovokáló bejegyzéseket tettek közzé –  jelentette be ma a török belügyminisztérium. A tárca közlése szerint 346 felhasználói fiókra vonatkozóan kezdenek vizsgálódni a hatóságok.

Az isztambuli ügyészi hivatal az MTI tudósítása szerint azt is bejelentette, hogy vizsgálatot indított olyan személyek ellen, akik „a gazdasági stabilitást veszélyeztető lépéseket” tettek, bár az nem derült ki, ez mit is jelent pontosan.

Mint arról többször is beszámoltunk, Törökországban a múlt hét végén történelmi mélypontra zuhant a török líra, miután Donald Trump megemelte az országra kivetett alumínium- és acélvámok mértékének: előbbit 10-ről 20 százalékra, utóbbit 25-ről 50 százalékra emelték. Recep Tayyip Erdoğan ezután nekiment Amerikának, és azt mondta, Allah velük van. A török elnök arról beszélt, Amerika helyett új szövetségeseket fog keresni az ország. Hogy ezzel mely országokra utalt Erdoğan, nem derült ki, de akár Magyarország is ezek közé tartozhat: Orbán Viktor évek óta kifejezetten jó kapcsolatot ápol Erdoğannal, idén júliusban ott volt az elnök beiktatásán, ahol Magyarországon kívül csak Bulgária képviseltette magát vezetői szinten az EU-ból. A magyar miniszterelnök ráadásul még a fiát, Orbán Gáspárt is elvitte a ceremóniára:

false

 

Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egyébként ma egy, a nagykövetek előtt mondott ankarai beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fog elérni semmit azzal, ha Törökországot fenyegeti.

Figyelmébe ajánljuk