Bekérette a bukaresti magyar nagykövetet a román külügyminisztérium Németh Zsolt posztja miatt

  • narancs.hu
  • 2023. február 7.

Külpol

A képviselő azt írta közösségi oldalán, hogy „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi a korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!”

Bekérette a bukaresti magyar nagykövetet a román külügyminisztérium Németh Zsolt hétfői Facebook-posztja miatt – írja a hvg.hu

Ugyanis az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke egy fotó kíséretében azt írta ki közösségi oldalára, hogy „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi a korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!”

A román külügyminisztérium honlapján közzétett közleményben határozottan elutasította Németh Zsolt megjegyzését, mely a székely zászló korlátozástól mentes szabad használatát követeli. A bukaresti magyar nagykövetet a történtek után Bogdan Aurescu bekérette a külügyminisztériumba, hogy közölje a román fél álláspontját. Hangsúlyozták, hogy a román jogrendszer mind a 20 nemzeti kisebbséghez tartozók számára biztosítja a jogot, hogy sajátos jelképeiket a magánéletben és a kulturális vagy vallási eseményeiken is használhassák.

A közleményben leszögezik azt is, Romániában nem létezik Székelyföld elnevezésű közigazgatási terület, így annak elfogadott jelképe sem lehet. Ugyanakkor Romániában minden közigazgatási területi hatóságnak joga van saját jelképeket használni, amelyek az adott területen élő teljes lakosságot képviselik.

A román külügyminisztérium a közleményben megismételte kérését, hogy a magyar hivatalos személyek a nyilvános nyilatkozataikban tanúsítsanak visszafogottságot, és a két ország kétoldalú kapcsolatainak megerősítése érdekében járjanak el, nemzetiségtől függetlenül, írja a hvg.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk