Belaruszban újabb ellenzéki politikusokat tartóztattak le
minszk_tuntetes_top_story_lead.jpg

Belaruszban újabb ellenzéki politikusokat tartóztattak le

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. augusztus 25.

Külpol

Egy minszki bíróság tíznapos letartóztatásba helyezte a Koordinációs Tanács elnökségének két tagját, Szjarhej Dileuszkit és Olha Kovalkovát.

A Koordinációs Tanács a törvényes kereteken belül folytatja működését - jelentette be kedden Minszkben a tanács egyik elnökségi tagja, Paval Latuska, miután tanúként kihallgatták őt a fehérorosz ellenzéki szervezet megalakításával kapcsolatban indított büntetőügyben. Közben egy minszki bíróság tíznapos letartóztatásba helyezte az elnökség két másik tagját, Szjarhej Dileuszkit és Olha Kovalkovát.

A volt színházigazgató, Paval Latuska a kihallgatás után a sajtónak azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, hogy titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia, de a nyomozók nem próbáltak nyomást gyakorolni rá. A Reuters hírügynökség minszki tudósítása szerint ugyanakkor mást mondott: „Megpróbálják elérni, hogy elhagyjam az országot... letartóztatással és börtönbeli erőszakkal fenyegettek, de nem áll szándékomban elhagyni az országot.“

Nyilatkozatában Latuska leszögezte, hogy a Koordinációs Tanács folytatja működését, de nem lép túl a törvényes kereteken. „Kötelességemnek érzem, hogy párbeszéd útján találjak kiutat a politikai válságból. Ezt akarja a fehérorosz társadalom többsége is“ – mondta.

A belarusz hatóságok a Reuters szerint változatos eszközökkel próbálnak nyomást gyakorolni az elnökválasztás eredményét el nem ismerő ellenzékre. Egyes tagjait őrizetbe vették, másokat tanúként hallgatnak ki, megint másokat bíróság elé idéznek. Hétfőn például a Koordinációs Tanács két elnökségi tagját, Olha Kovalkovát és Szjarhej Dileuszkit a rendőrség különleges részlege őrizetbe vette, a minszki traktorgyár bejáratánál, engedély nélkül tartott tömegtüntetés szervezésével vádolva őket.

Egy minszki bíróság kedden tíznapos adminisztratív letartóztatásba helyezte mindkettőjüket (az adminisztratív letartóztatás egy rövid időszakra szóló börtönbüntetés). Dileuszki esetében annyi tudható: az a vád ellene, hogy nem tett eleget a hatóságok utasításának. További részleteket azonban nem közöltek erről. Ami Kovalkovát illeti, a Koordinációs Tanács sajtószolgálata nem tudott konkrétumokat. Ügyvédje ugyanakkor tudatta, hogy megfellebbezik a bírósági határozatot.
Az állami nyomozó hatóság szerdára beidézte Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írót, a Koordinációs Tanács elnökségének tagját tanúként hallgatták meg.

A belarusz ellenzék egy héttel korábban alakította meg a Koordinációs Tanácsot, amelynek az a célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is vannak. A hatóságok azonban a múlt csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak a testület ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával, majd őrizetbe vették a tanács két vezető tagját, Makszim Znak jogászt és Szjarhej Dileuszki traktorgyári munkást (utóbbit hétfőn másodízben vették őrizetbe). A tanács tagja az ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja is, aki a napokban Litvániába menekült.

Figyelmébe ajánljuk