Besül az orosz rakéták fele az amerikaiak szerint

  • narancs.hu
  • 2022. március 25.

Külpol

Azt nem árulták el, honnan tudják. De ezzel magyarázzák, hogy a támadó hadsereg nem tudta elérni a céljait.

Az orosz hadsereg precíziós, irányítható rakétáinak hatvan százaléka meghibásodik, „besül”, mielőtt bármilyen kárt tenne a célpontjában – idézi a 444 a Reuters exkluzív információját.

Ezt a hírügynökség három, neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati forrástól hallotta, de a Reuters az értesülést nem tudta megerősíttetni független forrásból, és az orosz védelmi minisztérium sem válaszolt a kérdésre. Valahol a jelek szerint csak vezetnek statisztikát az orosz rakéták „hatékonyságáról”. Arról, hogy a Pentagon tartaná ezt számon, szintén nem lehet megbizonyosodni, a Reuters mindenesetre azt írta, az amerikai védelmi minisztérium becslése szerint a háború első hónapjában több mint 1100 rakétát lőttek ki az oroszok.

A hibás rakéták miatt alakult úgy eddig a háború – állítja a név nélkül nyilatkozó három amerikai kormánytisztviselő –, hogy az orosz haderő február 24-e óta nem tudta elérni alapvető céljait, így az ukrán légierő semlegesítését. A többi rakétatípus sem működik megfelelően, 20-60 százalékuk sül be, és ez az arány attól függ, hogy aznap épp milyen típusokkal lövik Ukrajnát. 

Ukrajnai h?bor?

 
Kijev mellett egy orosz rakéta maradványait nézik a helyiek. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
 
 

 A hírügynökség független szakértőktől annyit tudott meg, hogy az ilyen precíziós fegyverek esetében a 20 százaléknál nagyobb meghibásodási arány már nagynak számít.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Bányai Kelemen Barna hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.