Betiltja Lengyelország az ukrán gabona importját

  • narancs.hu
  • 2023. április 15.

Külpol

A barátság megmarad, de az olcsó gabonára nincs szükség.

Rendeletben tiltja meg egy sor termék behozatalát Lengyelország Ukrajnából. Erről Jaroslaw Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke beszélt a párt kongresszusán. Az agrártárca vezetője korábban egyeztetett ukrán kollégájával az import leállításáról. 

A problémát az jelenti, hogy a háború miatt feloldott kereskedelmi korlátozások eredetileg a könnyebb szállítás reményében születtek, ám a gyakorlatban az olcsó ukrán gabona a térségben maradt, gondot okozva a lengyel mellett a román és például a magyar gazdák számára is.  Pillanatnyilag nem igazán éri meg Európában gabonát termelni, az árak a mélyben vannak. A gabona mellett más élelmiszerek importtilalmáról is döntött a lengyel kormány.

 

„Változatlan barátai és szövetségesei vagyunk és maradunk Ukrajnának. Támogatjuk… De minden államnak, minden hatóságnak, bármilyen jó hatóságnak kötelessége megvédeni állampolgárai érdekeit” – mondta Kaczyński. A valódi ok, amiatt a kormány lépett, hogy novemberben választások lesznek, és az agrártermelők nem biztos, hogy szívesen behúznák az ikszet arra a kormányra, amelyik épp asszisztál a piacuk tönkremeneteléhez. Az index arra is felhívja a figyelmet összeállításában, hogy az olcsó ukrán gabonán több kormánypárthoz közeli gazda elég jól keresett, annál is inkább fontos volt kivonni a szelet az ellenzék vitorlájából és beleállni az importtilalomba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk