Most kéne befejezni a háborút Prigozsin szerint

  • narancs.hu
  • 2023. április 15.

Külpol

A Wagner-zsoldoscsoport vezetője úgy látja, Oroszország elérte a célját.

Közleményt adott ki az orosz Wagner-zsoldosokat, a katonai magánvállalatot vezető Jevgenyij Prigozsin, azt javasolva, hogy Oroszország fejezze be a háborút, amelyet ő is „különleges katonai hadműveletnek” nevez. 

A 444 idézi a zsoldosvezért, aki szerint az orosz társadalomnak és a kormánynak is az az érdeke, hogy a harc lezáruljon, és most már arra kellene koncentrálni, hogy az orosz állam megvesse a lábát az Ukrajnától megszerzett területeken. 

Prigozsin úgy látja, Oroszország bizonyos tekintetben elérte a célját, mert az ukrán hadsereg számos katonáját és az aktív korú lakosság jelentős részét megölték, vagy arra kényszerítették, hogy elmeneküljön Ukrajnából. Oroszország ellenőrzi az Azovi-tengert és a Fekete-tenger nagy részét, létrejött a szárazföldi folyosó a Krím felé, és nagy darabot lehasítottak a megtámadott országból.

Ahogy telt az idő, a Prigozsin által vezetett magánhadsereg egyre nagyobb szerepet töltött be az Ukrajna elleni háborúban, a több tízezer úgy-ahogy kiképzett ember, köztük börtönből kihozott elítélt bűnözők révén, és nagy veszteségei is voltak. Prigozsin – legalábbis nyilvánosan – folyamatosan veszekszik az orosz felsővezetéssel és az orosz hadsereg vezérkarával.

A leadképen Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója a terrortámadás áldozatául esett Vladlen Tatarszkij orosz kormánypárti haditudósító és blogger temetésén látható a moszkvai Trojekurovszkij temetőben 2023. április 8-án. Fotó: MTI/AP

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk