Bevándorlók kitelepítéséről egyeztetett szélsőjobboldaliakkal az AfD több politikusa

  • narancs.hu
  • 2024. január 11.

Külpol

Egy osztrák szélsőjobboldali aktivista "mestertervét" nagy egyetértéssel fogadták egy Potsdam melletti titkos találkozón. 

Tavaly novemberben különféle szélsőjobboldaliak, köztük az AfD több befolyásos tagja is részt vett egy titkos találkozón egy Potsdam melletti hotelben, ahol arról tanácskoztak, hogy Németország hogyan szabaduljon meg a bevándorlóktól – számolt be a Correctiv nevű német tényfeltáró lap, amely tudomást szerzett a találkozóról, majd a Greenpeace segítségével az ablakon keresztül külső kamerákkal és a hotelben amúgy megszálló újságíróval rekonstruálta az ott elhangzottakat. 

A találkozót egy düsseldorfi ismert szélsőjobboldali nyugalmazott fogorvos, Gernot Mörig és egy pékségeiről és gyorséttermeiről ismert gasztrovállalkozó, Hans-Christian Limmer szervezte, utóbbi azonban nem volt jelen. A találkozóra eredetileg "Düsseldorf Forum" néven hívták meg az embereket, hogy egy exkluzív kört hozzanak létre, egyben adományokat is gyűjtsenek a szélsőjobboldali szervezeteknek.

A házigazda Mörig viszont már előre jelezte, hogy szó lesz egyfajta mestertervről is, amelyet Martin Sellner osztrák szélsőjobboldali aktivista és influenszer, az identitárius mozgalom vezéralakja fog majd prezentálni. Sellner a Correctiv rekonstrukciója szerint "remigráció" néven arról beszélt, hogy

három csoportnak el kell hagynia Németországot, nevezetesen a menedékkérőknek, a tartózkodási engedéllyel ott lévő külföldieknek és a "nem asszimilálódott állampolgároknak". 

Magyarul a terv lényege, hogy bizonyos német állampolgárokat kiutasítsanak Németországból, ha nem megfelelő a származásuk, vagy szerintük nem megfelelően viselkednek. A 83 milliós Németországban a hivatalos adatok szerint egyébként több mint 20 millió olyan állampolgár van, akik valamilyen bevándorlói háttérrel rendelkeznek, vagyis 1950 után érkeztek az országban, vagy az ő leszármazottaik. 

Sellner mindezt az ötletét egyébként már a tavaly megjelent könyvében is kifejtette, mondván a "népességcsere" megállításához radikális fordulat kell, "remigrációs politika" és a meglévő állampolgárságok revíziója. A titkos találkozón azonban a Bundestag-tag AfD képviselői sem ellenezték a tervet, sőt, kimondottan pozitívan nyilatkoztak róla.

A Bundestagban ülő Gerrit Huy azt hangoztatta, hogy a "remigrációt" már ő is többször javasolta, és hogy ezért jó a kettős állampolgárság, mert akkor el lehet venni a németet. Ulrich Siegmund szász-anhalti AfD-s képviselő azt mondta, meg kell változnia az utcaképnek, a külföldi éttermeket nyomás alá kell helyezni, az ügyfélkörüknek kellemetlenné tenni azt, hogy ott éljenek. 

Sellner azt is kifejtette, hogy lehetne például Észak-Afrikában egy mintaállam, ahova mintegy kétmillió embert vissza lehetne küldeni, lenne oktatás és sport, és odamehetne mindenki, aki támogatja a menekülteket. (Az ötlet kíegsértetiesen hasonlít a német náci párt 1940-es azon felvetésére, hogy 4 millió zsidót Madagaszkár szigetére telepítsenek.) Emellett felvetette azt is problémaként, hogy az "idegenek" migrációbarát pártokra szavaznak a választásokon. 

A "remigrációs terv" részletesebb kidolgozására mindenesetre a szervező Mörig egy csapat felállítását javasolta, benne az alkotmányvédelmi hivatal korábbi vezetőjével, Hans-Georg Maaßennel (aki egyébként épp saját pártot készül alapítani), mondván álljanak készen, ha egy "hazafias erő" kerül majd kormányra. Egy AfD-közeli alapítvány képviselője azt is felvetette, hogy állítsanak össze egy levélmintát, amellyel a választások tisztaságát majd meg tudják kérdőjelezni. A résztvevők közül sokan úgy nyilatkoztak, mintha gyakorlatilag karnyújtásnyira lennének a hatalomátvételtől. 

Az eseményen emellett adománygyűjtés is zajlott, a szervező Mörig azt mondta, alapvetően kisebb szélsőjobbos szervezeteket, vagy például az influenszer Sellnert támogatják a begyűjtött pénzből, de a szász-anhalti AfD-s képviselő is igyekezett közvetlen plusz pénzt gyűjteni kampányához a párttámogatáson kívül. 

Bár az AfD és a különféle szélsőjobbos szervezetek kapcsolata nem újdonság, a párt eddig mindig azzal védekezett, hogy helyi vagy egyéni kapcsolatokról van szó, a pártközpont irányvonala nem ez. A találkozón azonban megjelent Roland Hartwig volt képviselő, aki jelenleg az AfD társelnökének, Alice Weidelnek tanácsadója, aki bevallotta, hogy maga is Sellner nagy rajongója, majd elárulta, hogy a párt épp a közmédia ellen tervez kampányt és próbapert. 

A találkozón Mörig fia azt is felvetette, hogy hozzanak létre valamiféle ügynökséget a jobboldali influenszereknek (egy Megafon-szerű képződményről lehet szó), erről Hartwig azt mondta, felterjeszti a pártközpontnak a kérdést és meggyőzi őket a hasznosságáról. Hartwig kifejtette, az új pártvezetés kész különféle hasonló kezdeményezéseket támogatni. 

A lap a cikk megjelenése előtt megkereste az érintetteket, de a legtöbb képviselő nem reagált a megkeresésükre, Ulrich Siegmund a  jogi képviseletén keresztül azt válaszolta, hogy magánemberként volt jelen a találkozón, és rosszul interpretálták a mondatait. A szervező Mörig azt mondta, ő máshogy emlékszik Sellner szavaira, mert különben felszólalt volna ellene.  

Az AfD hivatalosan azt kommunikálja, hogy nem tesz különbséget a német állampolgárok között, a találkozón elhangzottak azonban az ellenkezőjéről tanúskodnak. Ez különösen azért érdekes, mert több mint 400 ezren írták már alá azt a petíciót, amely a párt betiltását követeli, és egyre élénkebb a vita erről. Németország alkotmánya szerint a német alkotmánybíróság akkor tilthat be egy pártot, ha annak céljai vagy támogatóinak magatartása bizonyíthatóan a szabad demokratikus alaprend felszámolására irányul, és veszélyezteti a Német Szövetségi Köztársaság létét.

A szerdán megjelent cikkre az AfD elismerte, hogy a pártelnök tanácsadója, Roland Hartwig jelen volt, de azt állították, hogy nem tudták előre, hogy Martin Sellner jelen lesz. Azt is közölték, hogy a Sellner által álítólagosan megvitatott kérdések nem a párt politikáját képezik. A párt közlése szerint Hartwig a közösségi médiával kapcsolatos projekt miatt volt ott meghívásra. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk