Bloomberg: Meloni akkor engedné Orbánt a pártcsaládjába, ha támogatja Ukrajnát

  • narancs.hu
  • 2024. január 11.

Külpol

Sajtóhírek szerint az olasz miniszterelnök feltételeket szabott Orbánnak. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök meg akarja győzni Orbán Viktort, hogy álljon el Ukrajna uniós támogatásának vétójától, cserébe utat nyitna a Fidesz előtt az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládba – írja a Bloomberg a hvg.hu összefoglalója szerint.

Orbán a decemberi éves nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, a jelenleg – az Európai Néppárt ból (EPP) való kiválása óta – az Európai Parlamentben pártcsalád nélküli Fidesz az Európai Keresztények és Reformerek (ECR) csoporttal tárgyal a csatalkozásról, ennek tagja többek között a lengyel PiS, az olasz Giorgia Meloni pártja vagy a spanyol Vox. 

A Bloombergnek névtelenül nyilatkozó, az ügyet ismerő források szerint az lenne az ECR-hez való csatlakozás feltétele, hogy Orbán ne vétózza Ukrajna uniós támogatását, és változtasson az álláspontján Ukrajna EU-csatlakozása ügyében is. A cikk szerint a kérdésről már több szinten is zajlottak megbeszélések, döntés azonban még nem született.

A lap megkeresésére Orbán sajtófőnöke nem reagált, Meloni hivatala pedig elutasította a válaszadást.

Mint ismert, Orbán a december közepi EU-csúcson blokkolta az Ukrajnának szánt 50 millió eurós támogatást, Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről pedig úgy döntöttek, hogy Orbán kiment a teremből.

Sajtóhírek szerint azóta Orbán kompromisszumkészebbnek mutatkozik Ukrajna támogatása ügyében, bár az Euronews információi szerint cserébe feltételeket is megfogalmazott, azt kéri, hogy hosszabbítsák meg a 2026-os határidőhöz képest két évvel a helyreállítási alapok felhasználhatóságát, miután Magyarország a korrupciós kockázatok miatt továbbra is el van zárva a helyreállítási alap forrásaitól. 

Az Ukrajna támogatása ügyében kialakult patthelyzetet egy február 1-jei rendkívüli csúcson próbálják majd feloldani.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk