Bezárják a vadállatokat árusító piacokat Vietnamban

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 24.

Külpol

Régóta követelték a természetvédelmi szervezetek.

Betiltják a vadon élő állatok kereskedelmét Vietnamban, és ennek részeként bezárják a vadállatokat árusító falusi piacok ezreit is a délkelet-ázsiai országban.

Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök pénteken rendeletben tiltotta be a vadon élő állatok importját, vadászatát, leölését, fogyasztását, adásvételét, szállítását, tárolását, reklámozását mind a piacokon, mind az online térben.

Természetvédelmi szervezetek régóta követelték a kormánytól, hogy tiltsa be a vadon élő állatokat árusító piacokat és az ilyen állatokkal, testrészeikkel folytatott internetes kereskedelmet. A koronavírus-járvány megjelenése után közös petícióban szólították fel a hanoi vezetést a cselekvésre, és felhívásuk a jelek szerint meghallgatásra talált.

Ez az első eset, hogy a kormány minisztériumok és más hatóságok tucatjait mozgósította a vadállatokkal folytatott, évek óta pusztító hatással járó és aggodalomra okot adó kereskedelem problémájának tevőleges megoldására – közölte a WildAid természetvédő szervezet vietnami képviselője.

A VNA vietnami hírügynökség jelentése szerint a miniszterelnök felszólította az illetékes minisztériumokat, hogy vegyék fontolóra az illegális vadkereskedelemért járó büntetési tételek szigorítását is. Thaiföld mellett ráadásul Vietnam a térség egyik fő vadkereskedelmi központja, ahol főleg teknősökkel, cibetmacskákkal, tobzoskákkal és madarakkal kereskednek, de az ország jelentős felvevőpiaca az elefántcsontnak és az orrszarvútülöknek is.

Figyelmébe ajánljuk