Biden elhagyta Ázsiát, Észak-Korea három rakétát lőtt fel

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 25.

Külpol

Dél-Korea és az Egyesült Államok vadászgépeket mozgósított válaszul Észak-Korea rakétaprovokációira.

Észak-Korea szerdán felbocsátott három rakétát, köztük egy "feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát", néhány órával azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök elhagyta az ázsiai térséget - közölte a dél-koreai hadsereg.

Biden útjának egyik célja volt, hogy megerősítse Szöul és Tokió amerikai támogatását Phenjan nukleáris fenyegetése miatt.

Az amerikai eln?k D?l-Kore?ban

 
Joe Biden amerikai elnök (j) és Jun Szuk Jol új dél-koreai államfő (b) a dél-koreai Oszanban található amerikai légitámaszponton 2022. május 22-én.
Fotó: MTI/EPA/Yonhap

Szöul szerint a három rakétát Szunanból, Phenjan egyik külvárosából indították a Japán(Keleti)-tenger irányába. A feltételezett interkontinentális ballisztikus "rakéta hatótávolsága mintegy 360 kilométer, magassága pedig mintegy 540 kilométer" volt - derült ki a dél-koreai vezérkar közleményéből. A második ballisztikus rakéta "20 kilométeres magasságban tűnt el", a harmadik - feltételezhetően egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta - pedig mintegy 760 kilométert tett meg 60 kilométeres magasságban. A japán védelmi minisztérium szerint az egyik rakéta "szabálytalan pályát" követett.

Phenjan olyan technológiát fejleszt, amely lehetővé tenné a rakéták manőverezését a felbocsátás után, beleértve a "hiperszonikus siklótechnológiát", amely megnehezítené a rakétavédelmi rendszerek számára a rakéták elfogását.

Az, hogy Észak-Korea ma egymás után egy feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát és rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat indított, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait közvetlenül sértő, törvénytelen cselekedet

- közölte a szöuli kormány a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követően.

A dél-koreai hadsereg azt is közölte, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok szárazföldi rakétagyakorlatot hajtott végre, és vadászgépeket mozgósított válaszul Észak-Korea rakétaprovokációira.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk