Egy német EP-képviselő kizárná Orbánt az Európai Tanács üléséről

  • narancs.hu
  • 2022. május 25.

Külpol

Daniel Freund nyílt levélben követeli ezt Charles Michel ET-elnöktől.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő nyílt levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amiben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Orbán Viktor részt vehet az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács május 30-31-i ülésén.

Freund arra hivatkozik, hogy az EU működéséről szóló szerződés (helyesen az EU-ról szóló szerződés) 10. cikke szerint csak olyan kormányok képviseltethetik magukat a Tanácsban, amelyek demokratikusan elszámoltathatók a nemzeti parlamentjük és az állampolgáraik felé.

A német politikus többek között a Freedom House és az EBESZ jelentéseit hozza fel annak alátámasztására, hogy Magyarországon már nem ez a helyzet.

Megemlíti a kedden kihirdetett háborús veszélyhelyzetet is, ami a rendeleti kormányzás meghosszabbítását teszi lehetővé. 

Freund azzal zárja Twitter-oldalán közzétett levelét, hogy az Európai Tanács következő ülése az EU biztonsága szempontjából sorsdöntő kérdéseket fog megtárgyalni, ezért sem engedhető meg, hogy egy demokratikusan nem elszámoltatható kormányfő vegyen részt rajta.

A jövő heti ülésen akár az Oroszország ellen tervezett következő szankciós csomag, így az olajembargó ügye is szóba kerülhet, bár korábban éppen Orbán kérte Charles Micheltől, hogy ezt egyelőre ne tűzze napirendre

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.