Biden nem oszt meg hírszerzési információkat Trumppal

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 6.

Külpol

Mert félő, hogy a volt elnök szivárogtatna.

Joe Biden új amerikai elnök egy péntek esti interjúban kijelentette, nem szeretné, ha elődjét, Donald Trumpot a továbbiakban is hírszerzési tájékoztatókban részesítenék, ahogy az egyébként szokás a volt elnökök esetében.

Biden a CBS televíziós csatorna műsorvezetőjének kérdésére válaszolva elmondta, Trump viselkedése kiszámíthatatlan, és félő, hogy titkos információkat szivárogtatna ki, ezért meg kell szüntetni a hozzáférését.

Nem tért ki részletekbe menően arra, hogy szerinte mi történhetne, csupán annyit mondott, hogy elődjének egyszerűen nincs már szüksége ezen információkra.

Leszögezte: ennek nincs köze az amerikai törvényhozás épületének január 6-i ostromához.

A volt amerikai elnökök hagyományosan a mandátumukat követően továbbra is megkapják a hírszerzési tájékoztatókat, azonban ez mindössze a szokásjogból ered, így Biden minden további nélkül megtagadhatja ezt Trumptól.

Sajtóhírek szerint Donald Trump elnöksége alatt többször is felfedett nyilvánosan titkosszolgálati információkat, a napi tájékoztatók iránt pedig nem sok érdeklődést tanúsított.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.