Blokkolja az internetet a mianmari hadsereg

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.02.06 13:58

Külpol

Hogy nehezebb legyen tüntetéseket szervezni. 

A mianmari junta az egész internetet lekapcsoltatta szombaton az országban, míg előző nap még csak a közösségi médiát nem lehetett használni. Közben újabb, több ezres tüntetés szerveződött a legnagyobb városban, Rangunban a hadsereg hatalomátvétele miatt és az országot eddig ténylegesen vezető, most már őrizetben tartott Aung Szan Szú Kjí szabadon engedéséért.

 Az internetes és mobilszolgáltatók utasítást kaptak csütörtökön a puccsista kormánytól, hogy blokkolják a Facebookot, majd pénteken hogy a Twittert és az Instagramot is, "további rendelkezésig". Ennek ellenére a virtuális magánhálózatokon meg tudtak szerveződni az újabb tüntetések, ezért a katonai vezetés az egész internetet - a vezetékes és a mobilhálózatot is - lezárta az országban a NetBlocks Internet Observatory nevű megfigyelőcsoport szerint.

A hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

Neked ajánljuk