Biden Netanjahunak: A Gázai övezet megszállása "nagy hiba" lenne

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 16.

Külpol

Biden szerint nem reális elvárni Izraeltől a katonai műveletek leállítását, de elzárkózott az amerikai katonák bevetésétől. Az ENSZ BT tűzszünetre szólított fel, de Izrael elutasítja. 

Joe Biden amerikai elnök világossá tette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök számára, hogy a kétállami megoldás az egyetlen válasz az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, és a Gázai övezet megszállása "nagy hiba" lenne – erről maga az amerikai elnök beszélt újságíróknak szerdán.

Biden kaliforniai sajtóértekezletén elmondta: minden tőle telhetőt megtesz a Hamász palesztin terrorszervezet fogságában lévő túszok kiszabadítására, de ez nem jelenti azt, hogy e célból amerikai katonákat vetne be.

Biden szerint a héten a túszoknak küldött üzenete – "tartsatok ki, jövünk" – félreértésekre adott okot. "Úgy értettem, mindent megteszek, amit tudok a kiszabadulásuk érdekében. (...) Nem arra gondoltam, hogy katonákat küldök értük...nem beszéltem a hadseregről" – mondta, hozzátéve, hogy folyamatosan dolgozik az ügyön, és nem hagyja abba, amíg a túszok – köztük egy hároméves amerikai gyerek – vissza nem nyerik szabadságukat.

Katar, ahol a Hamász politikai irodája működik, közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a több mint 240 túsz kiszabadítása érdekében.

Biden szerint a Hamász háborús bűnt követett el azzal, hogy főhadiszállását egy kórház alatt helyezte el. Mint mondta, Izrael korlátozott számú katonával foglalta el a Sífa kórházat, nem hajtott végre "szőnyegbombázást". "Megmondtuk nekik, hogy rendkívül óvatosnak kell lenniük" – mondta, hozzátéve: Izrael kötelessége a legnagyobb elővigyázatosságot tanúsítani célpontjai megválasztásában. Mindazonáltal szerinte nem reális elvárni tőle a katonai műveletek leállítását, tekintettel a Hamász-vezetők fenyegetőzésére, hogy készek tovább folytatni támadásaikat Izrael ellen.

Biden elmondta: közölte Netanjahuval, nem hiszi, hogy a háború véget érhet anélkül, hogy a kétállami megoldás megvalósulna. "Világossá tettem Izrael számára: azt gondolom, nagy hibát követnének el, ha megszállnák Gázát" – jelentette ki.

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén elfogadott határozatában sürgős humanitárius szünetekre, lényegében időszakos fegyvernyugvásra szólított fel a Gázai övezetben dúló harcokban. A dokumentum hosszabb szünetekről tesz említést, elegendő számú napot biztosítva így a segélyek bejuttatására a tenger menti palesztin térségbe. Mindazonáltal a szöveg nem tesz említést hivatalos tűzszünetről. Az ENSZ BT egyben a Hamász és más szélsőséges palesztin szervezetek által elhurcolt túszok haladéktalan, feltétel nélküli szabadon engedését sürgette.

Az ENSZ BT határozatában felhívta a konfliktus szereplőit a nemzetközi jog betartására, egyben elutasította "a civil lakosság kényszerű áttelepítését", és hangsúlyozta, hogy a létszükségleti szolgáltatásokat nem szabad megtagadni a Gázai övezet lakóitól. Diplomaták szerint e rendelkezések Izrael Hamász ellen indított műveletére tekintettel kerültek a szövegbe, amely azonban egyetlen említést sem tesz Izraelről.

A világszervezet vezető testületében négy korábbi próbálkozás kudarcot vallott egy határozat elfogadására. A patthelyzet javarészt a tűzszünet, illetve humanitárius szünet iránti követelés körül alakult ki. Izrael ugyanis ellenzi a tűzszünetet, mondván, hogy azzal csak a Hamász járna jól. Szövetségese, az Egyesült Államok egyetért ezzel, azonban támogatja a kevésbé formális és rövidebb szüneteket a harctevékenységben. Oroszország ugyanakkor hivatalos fegyvernyugvást követelt. A szerdán elfogadott határozat mindemellett nem ítélte el a Hamász cselekményeit, ami szintén vitás pontnak számított Washington és London részéről.

Az izraeli külügyminisztérium viszont közölte, hogy Izrael elutasítja az ENSZ BT tűzszünetre felszólító határozatát mindaddig, amíg nem teljesítik a határozat másik követelését, a Gázai övezetbe hurcolt mintegy 240 izraeli túsz szabadon bocsátását. A külügyminisztérium válaszában felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy ragaszkodjon az összes túsz gyors szabadon bocsátásához a határozatban foglaltak szerint, valamint egyértelműen ítélje el a Hamászt, "és foglalkozzon azzal, hogy Gázában más biztonsági helyzetet kell teremteni. Nincs helye hosszan tartó humanitárius fegyverszünetnek, amíg 239 túsz a Hamász terroristáinak kezében van" – közölte Izrael Külügyminisztériuma.

Gilád Erdán, Izrael ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott, hogy a BT döntése "elszakad a valóságtól, és nem lesz értelme a gyakorlatban. Izrael egyébként is a nemzetközi jog szerint jár el, miközben a Hamász terroristái el sem fogják olvasni, és nem is tartják be a határozatot. Sajnálatos, hogy a tanács továbbra is figyelmen kívül hagyja, nem ítéli el, sőt még csak meg sem említi a Hamász október 7-én elkövetett tömegmészárlását, amely a gázai háborúhoz vezetett. Ez szégyen. A Hamász stratégiája a humanitárius helyzet szándékos rombolása a Gázai övezetben, a palesztin áldozatok számának növelése, hogy aktivizálja az ENSZ-t és a Biztonsági Tanácsot Izrael megállítása érdekében. Ez nem fog megtörténni."

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk