Fico kizárná az „ellenséges” sajtót a kormányülésekről

  • narancs.hu
  • 2023. november 15.

Külpol

A Smer és a vele kormányzó SNS már jó ideje rendszeresen nem válaszol egyes médiumok újságíróinak kérdéseire.

Amíg nem születik döntés, nemkívánatos vendégek lesznek a kormányhivatalban – jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki felülvizsgáltatja néhány sajtóorgánum belépési jogát a pozsonyi kormányhivatal épületébe. Az amúgy a kitiltásban érintett Napunk cikkéből kiderül, az intézkedés a Markíza televíziót, a Denník N-t (ez a Napunk), a Sme-t, valamint az Aktualityt érinti. Fico nyíltan ellenségesnek nevezte ezeket a médiumokat, amiért szerinte gyűlöletet terjesztenek pártja, a Smer ellen – idézi a 24.hu.

A Napunk azt írja, hétfőn még bejutottak a szóban forgó médiumok újságírói a szlovák kormányülésre, azóta pedig nem volt alkalom, amiért odamentek volna, így nem tudni, már hatályos-e a médiumok kizárása.

A lap  megjegyzi, hasonló intézkedés korábban a Smer vezette kormányok idején nem volt életben, az újságírók  – a magyar gyakorlattal ellentétben – mindig szabadon beléphettek a kormányhivatal épületébe, ahol a kormányülések előtt és után rendszeresen kérdezhették a kormány tagjait.

Az Új Szó Fico bejelentése után idézte a Riporterek Határok Nélkül közleményét. A nemzetközi szervezet azt írja, aggódnak a szlovákiai sajtóra nehezedő politikai nyomás miatt. Helytelenítik Ficónak az említett szerkesztőségek elleni támadását és arra hívják fel a figyelmet, hogy

a Smer és a vele kormányzó SNS is rendszeresen nem válaszol ezen médiumok újságíróinak kérdésére.

Arra is emlékeztetnek, hogy Fico még a választási kampány során bojkottálta a Markíza televíziót, nem ment el a politikai vitaműsoraikba. Az SNS pedig nem ad interjúlehetőséget a kérdéses sajtóorgánumok többségének.

Facebookon bírálta Fico tervét a szlovák államfő, Zuzana Čaputová is. „A sajtó munkájának része, hogy bírálják a politikusokat” – fogalmaz közösségi oldalán a köztársasági elnök. Majd arról ír, ugyan a politikusoknak kellemetlen lehet a sajtóból érkező bírálat, de a demokrácia számára a szabad média lére elengedhetetlen. Čaputová ezen túl elutasítja, hogy a társadalmi szereplőket valaki a „barátságos” és „ellenséges” kategóriákba sorolja, mivel szerinte az ország már így is eléggé megosztott

Robert Fico  korábban maga mondta, hogy ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a bevándorlásról és a „gender-ügyről”, mint a magyar kormány – emlékeztet a 444.hu.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk