Biztonságos helyen van a fehérorosz futó

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 5.

Külpol

Kriszcina Cimanouszkaja humanitárius vízummal érkezett Lengyelországba.

A tokiói olimpiáról a lengyel fővárosba, Varsóba humanitárius vízummal érkező Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz sprinter "fáradt, de jól van", "biztonságos helyen van" - közölte csütörtökön Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes.

Przydacz üdvözölte, hogy a futónő útja "különösebb bonyodalmak nélkül" zajlott. A külügyminiszter-helyettes a TVN nevű lengyel televíziós csatornának adott interjúban megerősítette, hogy a 24 éves sportoló "biztonságos helyen van és lesz", egyúttal biztosított afelől, hogy Cimanouszkaja védelmet kap a lengyel hatóságoktól.

A külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett: nem csak a fehérorosz (titkos) szolgálatok lehetnek érdekeltek Cimanouszkaját illetően. Przydacz elmondta továbbá, hogy a döntést, amelynek értelmében a futónő Tokióból előbb Bécsbe utazott, majd onnan Varsóba, az "utolsó pillanatban, biztonsági okokból" hozták meg. Utalva a lehetséges megtorlásokra Cimanouszkaja családjával vagy a fehéroroszországi lengyel kisebbséggel szemben, Przydacz közölte: bízik abban, hogy "nem lesznek provokációk Minszk részéről az ügyben".

Przydacz hozzátette: Lengyelország "30 éves tapasztalattal bír", mivel évek során "sokan érkeztek Lengyelországba a fehérorosz ellenzék tagjai közül, köztük újságírók is, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere elől menekülve".

A lengyel politikus egyúttal felhívást intézett az EU-hoz, hogy lépjen fel Lukasenkával szemben, s hangsúlyozta, hogy Lengyelország továbbra is támogatja a fehéroroszországi lengyel kisebbséget. Przydacz támogató hálózatot és különleges figyelmet ígért azoknak a demokráciapárti aktivistáknak, akik úgy érzik, hogy a fehérorosz hatóságok üldözik őket, de ügyük nem annyira "sürgős", mint a futónőé.

A tokiói olimpiai játékokon részt vevő Cimanouszkaját vasárnap, akarata ellenére, a fehérorosz olimpiai csapat vezetői fel akarták tenni egy Minszkbe induló járatra, ő azonban japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen.

Csütörtöki hírügynökségi jelentések szerint Cimanouszkaja elmondta: miután a közösségi médiában üzenetet tett közzé, amelyben bírálta azt, ahogyan csapatát kezelték, a csapat vezetői közölték vele, hogy haza kell mennie. Cimanouszkaja úton a repülőtér felé röviden beszélt a nagyanyjával, aki elmondta neki, hogy az eset nyomán hatalmas kampányt indítottak ellene a fehérorosz állami médiában, egyebek között azt állítva róla, hogy mentális betegséggel küzd. A futónő szerint a nagyanyja azt tanácsolta neki, hogy ne térjen vissza Fehéroroszországba.

Az olimpikon hétfőn kapta meg Lengyelországtól a humanitárius vízumot. Ugyanilyen vízumot adtak Cimanouszkaja férjének, Arszenyij Zdanyevicsnek is, aki az eset után Fehéroroszországból Ukrajnába menekült. A férfi később a BBC ukrán adásában elmondta, hogy Lengyelországba szeretne utazni.

A lengyel kormány állítása szerint az idén csaknem 300 menedékkérelmet kapott fehérorosz állampolgároktól.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk