Kinek jó az Északi Áramlat?

Feltartóztathatatlanul

Külpol

Joe Biden feladta az amerikai ellenállást az Oroszországból közvetlenül Németországba vezető tengeri gázvezetékkel, az Északi Áramlattal szemben. A németeknek tett engedmény egyben orosz siker. Az áldozat Ukrajna.

A régészek kimondottan örülnek. Ki is emelhetne kifogást őseink életmódjára vonatkozó új ismeretek ellen, amelyeket például a 4. századból származó harminckét földkunyhó feltárásából szerezhetünk? S mily merész hipotézisekre adhat alkalmat a lengyel határ közelében talált 9. századi pénzérme, amely a mai Afganisztán területéről származik! Ezen okból kétségkívül üdvözlendők a gázcsövek, s az, hogy fektetésük során az archeológusoké az elsőbbség Németországban.

A feltárások az oroszországi Viborgtól a Keleti-tenger mélyén a németországi Greifswaldig húzódó, Nordstream (Északi Áramlat) névre keresztelt gázvezetéknek, közelebbről az ahhoz kapcsolódó szárazföldi vezetékeknek köszönhetők. A régészeken kívül örül a Nordstreamnek Putyin, s vele együtt az orosz állami földgáztársaság, a Gazprom. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint velük tart a németek háromnegyede. A vezeték hívei közé tartozik az is, aki Németországot még 2005-ben belevitte az üzletbe: az akkori kancellár, Gerhard Schröder. Alighogy megbukott ugyanazon évben a választásokon, Schröder átnyergelt a gázvezetéket üzemeltető társaság, az NEGP Company felügyelőbizottságának élére, hogy így a német nép legfőbb képviselőjéből a Gazprom lobbistájává zülljék. Később kiderült, hogy a kancellárváltás idején az illetékes minisztériumok állami kezességet vállaltak a beruházásra 900 millió euró értékben. Csak kacagni lehet azon, hogy erről Schröder, mint állította, nem tudott. Nyomatékosan megjegyzendő továbbá, hogy az őt követő Angela Merkel sem emelt kifogást a projekt ellen, sőt: annak második része, az Északi Áramlat 2 az ő kormányzása idején valósult meg, s áll közvetlenül befejezés előtt.

A fentieken kívül viszont a német kormány olyan magánberuházást támogat politikailag, amelynek nagyjából mindenki ellene van: az ukránok, a lengyelek, a balti országok, az Egyesült Államok és az Európai Unió.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miért jött létre a bűnügyi felügyelet és mit jelent pontosan? Kérdések és válaszok a Schadl-ügy apropóján

Amikor a végrehajtói kar volt elnökének és egyik vádlott-társának a letartóztatását megszüntették, bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Mi ez a jogintézmény, különösen az ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyelet (köznyelven szólva: házi őrizet)? Egyebek mellett erről is szó esik Jován László ügyvéddel folytatott beszélgetésünkben.