Felvételeket közölt a CNN egy belarusz fogolytáborról

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 6.

Külpol

Foglyokat egyelőre nem lehetett látni, de szögesdrót, elektromos kerítés és fegyveres katonák védik a területet. 

A tavaly nyári tüntetések után komoly hadjáratba kezdett Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök az ellenzékiek, aktivisták, tüntetők ellen. Ennek egyik kiemelkedő eseménye volt, hogy gyakorlatilag leszállásra kényszerítette a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, hogy elfogathassa a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics újságírót, nemrég holtan találtak rá egy parkban egy, az országból elmenekülőket segítő aktivistára, legutóbb pedig az irányította a figyelmet a Lukasenka-rezsim önkényére, hogy Kriszcina Cimanouszkaja futónő a tokiói olimpiáról inkább Lengyelországba menekült, mint hogy hazatérjen, miután bírálta edzőit

Ez azonban csak a jéghegy a csúcsa: Wojciech Przybylski lengyel szakértő már júniusban legalább 400 politikai fogolyról beszélt lapunknak, és arról, hogy a belarusz büntetés-végrehajtás már nem tud ennyi fogvatartottat kezelni, és "már tavaly ősszel arról jelentek meg beszámolók, hogy külön táborokat építenek azok számára, akiket a tavalyi választások utáni civil tevékenység vagy a tüntetéseken való részvétel miatt csuknak le. Speciális fogolytáborokról beszélünk, a Gulaghoz vagy a náci Németország táboraihoz hasonlókról."

A CNN amerikai hírcsatorna most felvételeket is közölt egy ilyen potenciális táborról. 

Azt írják, a Minszktől mintegy órás autóútra fekvő Novokoloszovo mellett az újonnan felhúzott épületek ablakai átláthatatlanok, rajtuk rács van, a területen térfigyelő kamera, körbe pedig háromszintű szögesdrót és elektromos kerítés. A terület korábban szovjet rakétatároló volt. 

A CNN emlékeztet rá, hogy augusztus 9-én lesz az évfordulója a tavalyi vitatott – minden jel szerint elcsalt – választásnak, Franak Viacorka, a Litvániába menekült ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja egyik tanácsadója pedig azt mondta a csatornának, hogy nem meglepő, hogy Lukasenka fogolytáborokat épít, mert a tüntetések újabb hulláma várható. 

A csatorna felidézi azt is, hogy a Belaruszból elmenekültek közül többen is arról számoltak be, hogy egy átmeneti fogolytáborban tartották őket, amit egy függőségi klinikából alakítottak át. Tavaly októberben pedig egy kiszivárgott felvételen állítólag Mikalaj Karpjankou belügyminiszter-helyettes beszélt arról, hogy szükség van ilyen táborokra a keményvonalasabb tüntetőknek, hogy átneveljék őket. A felvételen ő egy másik helyszínt említett. 

A CNN hozzáteszi, nem tudtak bejutni a táborba, és nem volt jele annak, hogy foglyokat tartottak volna bent, a helyieket a területet őrző katonaság ugyanakkor már most nem engedi a közelébe a létesítménynek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk