Brit nagykövet: nem kell félni a Brexittől

  • narancs.hu
  • 2020. január 28.

Külpol

A jelenlegi és jövendő magyar munkavállalók alig észlelnek majd valamit – állatja a Népszavának adott interjújában Iain Lindsay.

„Levesszük ugyan az uniós zászlót, de az emberek 99,9 százaléka semmi különbséget sem érzékel majd, így a 3,5 millió uniós állampolgár Nagy-Britanniában, vagy a másfélmillió brit állampolgár az Európai Unióban. A gazdasági következmények sem lesznek érzékelhetőek az év végéig tartó átmeneti időszak alatt, hiszen a kereskedelmi szabályok sem változnak, az emberek jogait továbbra is garantálják” – nyilatkozta a Népszavának Iain Lindsay budapesti brit nagykövet.

Az Egyesült Királyság a jelenleg érvényes határidő alapján brit idő szerint január 31-én 23 órakor – közép-európai idő szerint február 1-jén nulla órakor – lép ki az Európai Unióból, miután a Konzervatív Párt a decemberi előrehozott parlamenti választáson abszolút többséget szerzett, és ezzel erőteljes új felhatalmazást kapott a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitelére.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök hivatala korábban úgy fogalmazott: az Egyesült Királyság a kilépés napján „visszanyeri függetlenségét.” Ennek megfelelően hatalmas bulit csapnak: este egy visszaszámláló órát vetítenek majd a kormányfői hivatalnak otthont nyújtó Downing Street falaira, és a környező kormányzati negyed, a Whitehall más épületeit is fényjátékokkal világítják meg. A kilépés napján a londoni parlament épületegyüttese előtti tér, a Parliament Square összes zászlótartó oszlopára felvonják a Union Jacket, vagyis a brit lobogót.

Az önfeledt nacionalista ünneplésben mellett azért a brit nagykövet fontosnak tartotta megnyugtatni az Egyesült Királyságban élő magyarokat és családtagjaikat: „Ne aggódjanak, s ezt teljesen komolyan mondom. A jogaikat nemzetközi szerződések és a brit törvény is garantálja. Senkinek sem kell elhagynia az országot. A letelepedési rendszer (EU Settlement Scheme) keretében az uniós polgárok új törvényi státuszt kapnak, a becsült 3 és félmillió EU-s polgárból 2,7 millióan regisztrálták magukat, akik még ezt nem tették meg, jövő év közepéig van idejük, vagyis 18 hónapjuk maradt még erre.”

Figyelmébe ajánljuk