Cáfolja a külügy, hogy a kormány vétózott volna a Putyin elleni elfogatóparancs ügyében

  • narancs.hu
  • 2023. március 21.

Külpol

A külügy szóvivője szerint hazugság, hogy az orosz elnök elleni nemzetközi elfogatóparancs támogatása ügyében a magyar kormány vétózott volna.

Hazugság, hogy Magyarország megvétozta volna az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyben – közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő hétfőn este az MTI-vel.

Közleménye szerint Magyarország a következő álláspontot közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel: Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni.

Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene. 

A hágai székhelyű ICC múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Hétfőn írtuk meg, hogy magyar vétó miatt nem tudott közös nyilatkozatot kiadni az Európai Unió az ICC Vlagyimir Putyinnal szemben kiadott elfogatóparancsáról. Ezt az állítást cáfolta a külügy szóvivője. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk