Magyarország vétózta a Putyin elleni elfogatóparancsról szóló EU-nyilatkozatot

  • narancs.hu
  • 2023. március 20.

Külpol

Mindeközben Putyin bejelentette: a jelenleg Moszkvában tartózkodó kínai elnökkel megvitatná annak 12 pontos béketervét.

A magyar vétó miatt nem tudott közös nyilatkozatot kiadni az Európai Unió a Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyinnal szemben kiadott elfogatóparancsáról – írja a 444 a Bloomberg beszámolója nyomán. Josep Borrell külügyi képviselőnek így saját nevében kellett közleményt kiadnia, melyben azt írta, az Európai Unió az orosz vezetők elszámoltatásának kezdőlépésének tekintik a hágai bíróság múltheti lépését.

Az uniós igazságügyi miniszterek hétfőn kiadtak egy közös nyilatkozatot, melyben támogatták a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését. Varga Judit igazságügyi miniszter azonban nem írta alá a dokumentumot.

A magyar kormány álláspontja valószínűleg téma lesz az uniós vezetők csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóján is.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság múlt héten adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök és gyerekjogi biztosa ellen. Putyint az Ukrajnában elkövetett háborús miatt tartóztatnák le, Marija Lvova-Belovát az ukrán gyerekek elhurcolása miatt vonnák felelősségre. Putyin felelősségre vonására azonban rendkívül kevés esély van

Mindeközben ma Putyin bejelentette, szeretne a kínai elnök, Hszi Csin-ping azon 12 pontos tervéről tárgyalni, ami „az akut ukrajnai válság rendezéséről szól”. A megbeszélés a kínai elnök mától, azaz hétfőtől szerdáig tartó moszkvai látogatásán várható.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk