Capcara: Schmitt Pál példáját követte a szlovák parlament elnöke

  • narancs.hu
  • 2019. január 11.

Külpol

Plágiumgyanú miatt vizsgálták a politikus 2002-es (egészen) kisdoktori munkáját.

A vonatkozó törvényi szabályozásokat nem, az akadémiai előírásokat viszont megsértette diplomamunkája készítése során a szlovák parlament elnöke, Andrej Danko – derült ki pénteken a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem (UMB) szakbizottságának jelentéséből, mely szerint „a vizsgált diplomamunkában a szöveg nagyobb része jelentős mértékű azonosságot mutat a forrásirodalommal,

terjedelmes átvételeket tartalmaz, anélkül, hogy a szerző ezeket szakszerűen idézte, vagy másképpen jelezte volna,

hogy nem a saját kutatásáról van szó”.

Danko és Szijjártó

Danko Szijjártót fogadja

Fotó: MTI-Krizsán Csaba

Az MTI összefoglalója szerint a jelentés ennek ellenére kerüli a „plágium” kifejezést, arra hivatkozva, hogy ilyen terminust a szlovák jogrend nem ismer. Ennek alapján megállapították azt is: a diplomamunka készítésének folyamata során a vonatkozó törvényi szabályozásokat nem sértették meg, ám a tapasztalt hiányosságok az akadémiai előírások megsértésének minősülnek.

A szlovák házelnök, aki egyúttal a kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a nyomokban a kináculás tüneteit mutató Szlovák Nemzeti Pártnak is az elnöke, sajtótájékoztatóval válaszolt. Kijelentette: tudomásul veszi a bizottság jelentését, és kiemelte azt a megállapítást, hogy a diplomája megszerzése során nem sértett törvényt.

Dankót azonnali lemondásra szólította fel

az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás mozgalom, amely azóta kiemelt témaként foglalkozik az üggyel, hogy azt tavaly ősszel a pozsonyi Denník N című napilap megszellőztette. A bizottság megállapításaira Danko pártjának két koalíciós partnere, a Smer és a Híd érdemben nem reagált, utóbbi csak annyit közölt, hogy a házelnökön áll, milyen lépést tesz.

Elemzői vélemények szerint nem valószínű, hogy a jelentés miatt hogy Danko távozik a parlament éléről, sőt az sem valószínű, hogy a parlament elnöke elveszítené jogi doktori címét.

Na és, ha elvesztené: a szlovák szabályozások szerint még az sem elvárás, hogy a parlament elnökének felsőfokú végzettsége legyen.

 

Figyelmébe ajánljuk