Charles Michel megállítaná az erőszak és a provokáció körforgását Irakban

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. január 3.

Külpol

Az Európai Tanács elnöke arra reagált, hogy az amerikaiak likvidáltak egy iráni tábornokot.

Óva intett az Irakban kialakult konfliktus további fokozásától Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken, miután amerikai erők megöltek egy iráni tábornokot a bagdadi repülőtér mellett.

"Meg kell állítani az erőszak, a provokáció és a megtorlás körforgását, amelynek tanúi voltunk Irakban az elmúlt néhány hétben" - figyelmeztetett sajtóközleményében a volt belga miniszterelnök.

Charles Michel volt az első uniós vezető, aki reagált arra, hogy az amerikai hadsereg egy csütörtöki légicsapásban megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatású iraki milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.

Légicsapást mért Trump iráni célpontokra, megöltek egy tábornokot

A bagdadi nemzetközi repülőtérre is csapást mértek. Washington légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen - jelentette helyi idő szerint csütörtök este az amerikai média meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva. A légicsapások egyike a bagdadi nemzetközi repülőteret célozta, ide három, sorozatvetőből indított rakéta csapódott be a szállítmányozási terminál közelében, négy ember meghalt, többen megsebesültek.

"A helyzet további fokozódását minden áron el kell kerülni. Irak továbbra is nagyon instabil ország. A túl sok fegyver és túl sok milícia jelenléte továbbra is akadályozzák az iraki polgárok normális élethez való visszatérésének a folyamatát" - mondta Michel.

Azzal a kockázattal kell számolni, "hogy a régió egészében általánosan fellángol az erőszak, s a terrorizmus sötét erői teret nyernek a vallási és nacionalista feszültséggel teli helyzetben" - fűzte hozzá Michel.

Az Európai Tanács elnöke két napja Twitter-üzenetben ítélte el a bagdadi amerikai nagykövetség ellen elkövetett atrocitásokat, és a nemzetközi jog tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet.

Michel korábban, még belga miniszterelnökként bírálta az Egyesült Államok egyoldalú döntéshozatalát, amikor Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban az Iránnal kötött atomalku felmondásáról döntött.

Figyelmébe ajánljuk