Cihanouszkaja egyelőre nem érzi biztonságosnak, hogy visszatérjen Fehéroroszországba

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 21.

Külpol

De reméli, a hatóságok meghallják a nép hangját és új, igazságos választásokat írnak ki.

Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki elnökjelölt reményét fejezte ki pénteken, hogy a minszki vezetés meghallja a nép hangját; szerinte a polgárok azt akarják, hogy új, szabad és igazságos elnökválasztásokat tartsanak az országban. Cihanouszkaja a litván fővárosban, Vilniusban tartott sajtótájékoztatón beszélt erről.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy minden országnak tiszteletben kell tartania Fehéroroszország szuverenitását. Hozzátette, hogy Oroszország egyelőre nem próbálta felvenni vele a kapcsolatot. Azt is mondta, hogy akkor tér vissza hazájába, amikor ezt biztonságosnak érzi.

Cihanouszkaja arról beszélt, hogy minden békés tüntetést támogat és reménykedik abban, hogy létrejön a párbeszéd a fehérorosz nép és a hatóságok között az új választások megtartása érdekében. "Nagyon remélem, hogy a józan ész felülkerekedik, hogy a nép hangját meghallják, a hatóságok a párbeszédet választják és megtartják az új, igazságos választást" - mondta Cihanouszkaja, és leszögezte, hogy az erőszaknak véget kell vetni, a politikai foglyokat szabadon kell engedni.

Az ellenzéki vezető közben pénteken újabb videóüzenetében felszólította a nagy fehérorosz gyárak dolgozóit, hogy folytassák és szélesítsék a sztrájkot, mert - mint fogalmazott - tőlük, az ő egységüktől és határozottságuktól függ Fehéroroszország jövője, amely egyben a gyerekeik jövőjét is jelenti.

Uladzimir Andrejcsenka, a parlament alsóházának elnöke pénteken tévéinterjújában kijelentette, hogy a képviselők hajlandóak a párbeszédre minden politikai erővel és minden polgárral az országban tapasztalható ellentmondások feloldása érdekében. A legfontosabb szerinte a stabilitás megőrzése, a törvények és az alkotmány betartása.

Aljakszandr Lukasenka államfő részéről azonban a párbeszédre való hajlandóság egyelőre nem tapasztalható. Pénteken a Dzerzsinszkij agroipari vállalatnál tett látogatásán fogadkozott, hogy a következő napokban rendezni fogja az országban kialakult helyzetet. A helyzet átpolitizált, de szerinte nem kell katasztrofálisnak tekinteni. Nem engedhető meg az ország lerombolása - tette hozzá az államfő, akit a Belta fehérorosz hírügynökség idézett.

Lukasenka leszögezte, hogy mindent megtesz az ország stabilizálásáért és nem fogja eltűrni a rendőrök elleni támadásokat. Mint fogalmazott: azt jár a fejében, hogy az emberek őt fogják átkozni, amiért - miközben megválasztották -, nem védte meg őket. "Elítélnek engem maguk vagy sem, de amíg én vagyok az elnök, kemény politikát fogok folytatni a helyzet stabilizálásáért az országban" - szögezte le Lukasenka és az Egyesült Államokat, valamint Európát vádolta a zavargások megszervezésével. Szerinte a Nyugat Oroszország ellenében akarja felhasználni Fehéroroszországot.

Az államfő azt állította, ő maga segítette Cihanouszkaját abban, hogy külföldre utazhasson és ez az ő kérésére történt. "Ő egy normális asszony, szereti a gyerekeit, de a tűzbe dobták és most a parazson lépked. Megtévesztette, ujja köré csavarta a (litván) külügyminisztérium, a szakszolgálatok" - mondta az államfő.

Közben Aljakszandra Konjuk főügyész arra figyelmeztetett, hogy akár büntetőjogi felelősségre is vonhatók azok, akik részt vesznek a hatóságok által nem engedélyezett, így törvénytelennek minősülő rendezvényeken.

A fehérorosz ellenzék arra készül, hogy pénteken és a hétvégén is folytatja a tüntetéseket.

Az EU felszólította Fehéroroszországot, hogy ne indítson büntetőeljárást az ellenzéki testület ellen

A külügyi szolgálat szóvivője szerint felelősségre vonás helyett párbeszédet kell folytatni. Az Európai Unió (EU) felszólította pénteken a fehérorosz hatóságokat, hogy ne indítsanak büntetőeljárást az új ellenzéki testület ellen. Az unió külügyi szolgálatának szóvivője, Nabila Massrali kijelentette, hogy büntetőjogi felelősségre vonás helyett a feleknek párbeszédet kell folytatniuk arról, hogyan lehet a válságot békés úton megoldani.

(MTI)

Neked ajánljuk