Cihanouszkaja ultimátumot adott Lukasenkának

  • narancs.hu
  • 2020. október 13.

Külpol

Október 25-ig lemond vagy jön az országos sztrájk.

Ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek kedden a fehérorosz ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja, országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

"Két hónapnyi politikai válság, erőszak, illetve törvénytelenség van mögöttünk, és mi torkig vagyunk ezzel. Október 25-ével nemzeti ultimátumot hirdetünk. A rezsimnek 13 napja van arra, hogy három feltétlen követelésünket teljesítse: Lukasenkának be kell jelentenie lemondását, az utcákon zajló erőszaknak teljességgel véget kell érnie, és minden politikai foglyot szabadon kell engedni" - idézte az Interfax a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető Telegram-oldalán megjelent közleményt.

„Olyan, mint most, még sohasem történt Belaruszban. Nem gumibottal, hanem fémrúddal verték az embereket"

Egy belarusz aktivistával beszéltünk a rendőri erőszakról, letartóztatásokról, és arról, miben bíznak a nap mint nap utcára vonuló békés tüntetők. „Néhány nappal a választás után többen mondták nekem: itt most polgárháború kezdődött. A legdurvább éjszaka az augusztus 11-12. közötti volt, akkor viszonylag kevesen vonultak az utcára, a rendőrség és a különleges egységek mégis elképesztően erőszakosak voltak velük.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, és ezreket vettek őrizetbe.

13 éves gyereket is őrizetbe vettek a hétfői minszki tüntetésen

A rendőri intézkedések során többen megsérültek. Több mint hetven embert vettek őrizetbe a hétfői minszki nyugdíjastüntetésen - számolt be róla a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet. A Vjaszna keddi közlése szerint az elfogottak között volt egy 13 éves gyermek. A nyugdíjasok tiltakozásán fiatalok is részt vettek. A Vjaszna szerint a rendőri intézkedések során többen megsérültek.

Figyelmébe ajánljuk