Civilekre támadtak Seselj emberei Belgrád kellős közepén

  • narancs.hu
  • 2020. február 6.

Külpol

A háborús bűnös könyvbemutatója előtt történt az eset.

Az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) tagjai és követői szerdán civil aktivistákra támadtak. Az incidens Stari Gradban, Belgrád egyetlen ellenzéki vezetésű önkormányzatának épületében történt, ahol a Szerb Radikális Párt vezére, a háborús bűnökért elítélt Vojislav Šešelj tartott könyvbemutatót  - írja a Beta hírügynökség tudósítása alapján az N1.

A Humanitarian Law Centre (FHP), a  ZDF Forum és a Youth Initiative for Human Rights civil szervezetek részt kívántak venni az eseményen, ahol az FHP által összeállított, a vajdasági horvátok ellen elkövetett háborús bűnökről szóló dossziét osztották volna szét a jelenlévők között.

Vojislav Seselj, a Szerb Radikális Párt elnöke

Vojislav Seselj, a Szerb Radikális Párt elnöke

Fotó: MTI

Az aktivistákra a könyvbemuiató előtt négy nő és két férfi támadt: lökdösni kezdték őket, majd a földre került civileket kidobták a helyszínről.

"Nem láttunk se biztonsági embert, se rendőrt. Egy ponton Šešelj is megjelent és azt mondta nekik, hogy rúgjanak ki minket" - mondta Natasa Govedarica, a ZDF Forum belgrádi irodájának vezetője.

"Šešelj könyvének ma esti bemutatója a népirtás áltudomány köntösbe öltöztette tagadása. Mindez egy elítélt háborús bűnös tollából, Belgrád központjában, egy olyan helyen, amit Szerbia polgárainak pénzéből tartanak fenn" - tette hozzá Govedarica.

Šešeljt háborús bűnök elkövetésében felelősnek találta, és 10 év börtönre ítélte emberiesség elleni bűncselekmények miatt az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa.

Figyelmébe ajánljuk