Egy nappal megválasztása után lemondott Türingia kormányfője
turingia_top_story_lead.jpg

Egy nappal megválasztása után lemondott Türingia kormányfője

  • MTI
  • 2020. február 6.

Külpol

Thomas Kemmerichet azért érték kritikák, mert a szélsőjobboldali párt szavazataival választották meg.

Thomas Kemmerich a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa közölte, hogy pártja tartományi törvényhozási frakciója kezdeményezi a testület feloszlatását, hogy lemossák a miniszterelnöki tisztség intézményéről azt a „szégyenfoltot“, ami annak révén keletkezett, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt támogatásával választották meg a pozícióra.
Mint mondta, ez a kezdeményezés elkerülhetetlenül azzal jár, hogy távozik a tisztségből, illetve új választást tartanak a tartományban.
Aláhúzta, hogy az AfD „egy aljas trükkel megpróbált kárt tenni a demokráciában", a liberálisok pedig elhárítják ezt a próbálkozást.
Thomas Kemmerich az erfurti Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választás harmadik fordulójában szerezte meg a tisztséget. Az AfD-s képviselők kihátráltak saját jelöltjük mögül, és valamennyien az FDP-s indulóra szavaztak, aki pártja, a AfD, valamint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatása révén egy vokssal megelőzte a Baloldal (Die Linke) jelöltjét.

A váratlan fordulat országszerte megdöbbenést okozott és tiltakozást váltott ki, számos nagyvárosban tüntetéseket tartottak amiatt, hogy az AfD támogatásával választottak miniszterelnököt Türingiában. Tiltakoztak pártok, társadalmi szervezetek és egyházak. A németországi zsidó közösség több vezetője is elítélte a történteket, hangsúlyozva, egy demokráciában nem fordulhat elő, hogy jobboldali radikálisok támogatásával tesznek meg valakit kormányfőnek.
Kemmerich hangsúlyozta, hogy az FDP-frakció nem külső kényszerből, hanem belső meggyőződésből kezdeményezi a testület feloszlatását.

Az FDP-s politikus leszögezte, hogy nem működtek együtt, nem működnek együtt és a jövőben sem működnek együtt az AfD-vel.
Türingiában a Baloldal-SPD-Zöldek alkotta koalíció a tavaly októberi Landtag-választáson ötévi kormányzás után elveszítette a többségét. A 16 német tartomány között Türingia volt az egyetlen, amelyben az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal vezetésével működött kormány. A koalíciós pártok hosszú egyeztetés után abban állapodtak meg, hogy az új ciklusban megpróbálják kisebbségben folytatni a kormányzást. Ez a kísérlet fulladt kudarcba a szerdai kormányfőválasztáson.

 

Figyelmébe ajánljuk