CNN: Ukrán foglyokat őriztek az oroszok Csernobilban

  • narancs.hu
  • 2022. április 8.

Külpol

Nem érdekelte őket a sugárzásveszély, bementek a veszélyes területre.

Az ukrán belügyminiszter kíséretében csütörtökön elment Csernobilba a CNN tudósítója is. Frederik Pleitgen a Twitteren számolt be tapasztalatairól, fotókat tett közzé.

Az egykori atomerőmű területét az oroszok február 24-én foglalták el, majd a hónap végén kivonultak, és április elsején vonta ismét ellenőrzése alá a területet az ukrán hadsereg.

A CNN tudósítója az ukrán hatóságokra hivatkozva közli, hogy az oroszok csaknem 170 ukrán katonát tartottak fogva az erőmű óvóhelyén közel egy hónapig. Fotókat közöl a pincéről. A foglyokat az oroszok magukkal vitték, amikor kivonultak. Hollétükről, egészségi állapotukról nem tudnak semmit az ukránok.

Az ukrán belügyminiszter azt állítja, hogy az oroszok elvették a foglyok értékeit és telefonjait.

Arra is találtak bizonyítékot, hogy az orosz katonák sugárzásnak voltak kitéve. Azokon a helyeken, ahol megfordultak, megnőtt a sugárzás szintje. Ezt az ukrán hatóságok annak tulajdonítják, hogy az orosz katonák kijártak a szennyezett területre, és a radioaktív port behordták a csizmájukon. 

Frederik Pleitgen közzétett egy drónnal készített videót, amelyen látszik, hogy a lezárt erdőben – amely most a radioaktív szennyeződéssel leginkább fertőzött rész a világon – az oroszok árkokat ástak. Az erdő szélén eldobált ételeket találtak.

A Csernobil városából kivonuló orosz katonák felrobbantották azt a helyet, ahol a főhadiszállásuk volt.

A tudósító fotóin látható egy rendőrségi Lada is, amely a csernobili katasztrófa idején segédkezett közlekedési rendőrök emlékműve. A kocsi fényszóróit azonban kiszerelték.

Leadkép: Frederik Pleitgen

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk