Kaczynski: Orbánnak szemorvoshoz kellene fordulnia

  • narancs.hu
  • 2022. április 8.

Külpol

A lengyel miniszterelnök-helyettes azért bírálta a magyar kormányfőt, mert nem ítélte el a bucsai mészárlást.

Ha Orbán azt mondja, hogy nem látja, mi történt Bucsában, akkor azt kell neki tanácsolni, hogy forduljon szemorvoshoz – mondta Jarosław Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Párt vezetője egy lengyel rádiónak adott interjúban. Ezt a Politico híre alapján idézi a 24.hu.

Kaczynski azt mondta, nagyon elszomorítja, ahogy a magyar kormányfő viselkedik az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A lengyel politikus arra reagált, hogy Orbán Viktor szerdán nemzetközi sajtótájékoztatón kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, rendeljen el tűzszünetet. Elítélni azonban nem akarta Ooroszországot a Bucsában megölt civilek miatt, azt mondta, hogy előbb alaposan ki kell vizsgálni, mi történt. 

A lengyel szövetséges szerint azonban látnivaló, hogy mi zajlott ott.

A Politico megjegyzi, hogy a háború a magyar és a lengyel kormány barátságának próbája. A lengyelek dühösek amiatt, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is tartja a kapcsolatot Putyinnal, és az orosz energiahordozók ügyében is más az álláspontja, mint a lengyel kormánynak.

Kaczynski nemrég a lengyel miniszterelnökkel együtt Kijevben, személyesen erősítette meg támogatásáról Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A lengyel konzervatív politikus szerint Budapest és Moszkva kapcsolata hatással lehet a magyar–lengyel szövetségre, ha a magyar álláspont nem változik, nem tudnak úgy együttműködni, ahogyan eddig. 

A két ország az Európai Unión belül egymást támogatta a jogállami és demokratikus normákkal kapcsolatos vitákban. Orbán Viktor szerdán arról is beszélt, hogy a szövetséget meg kell szilárdítani a lengyelekkel, mert „ebben a viharban nem maradhatunk egyedül”.

A két politikus kapcsolatáról ez a cikkünk szól:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk