Megmenti-e Elon Musk Ukrajnát, és kinek mennyibe kerül ez?

Csillagkapcsolati zavarok

Külpol

A SpaceX által működtetett Starlink műholdas kommunikációs termináljai megteremtették a lehetőséget, hogy az ukrán csapatok és a vezérkar gyorsan tudjanak kommunikálni. De az amerikai cég vezetője a kezdeti nagylelkűség után kezd mindent összezavarni. Ki fizeti a rendszert, és ki kinek tartozik hálával? Mit mondhatott Putyin Musknak, ha egyáltalán beszéltek egymással?

Orosz vagy orosznak gyanított támadók Ukrajna február 24-i megtámadása előtt nagy győzelmet arattak a kiberhadviselésben: feltörték a Viasat amerikai műhold-üzemeltető céget, amelynek szolgáltatására az ukrán hadvezetés is erősen támaszkodott. Kommunikációs terminálok ezreit tették tönkre az AcidRain nevű támadó kóddal, amelyet a Viasat rendszerébe juttattak. Az ukrán katonai távközlés elleni csapás a kevés sikeres és nagy hatású orosz kiberművelet egyike volt – nyilatkozta nemrég a Forbesnak Krasznay Csaba, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az orosz csapás után az interneten merült fel, hogy a SpaceX űrcég Starlink nevű műholdas internetes termináljaival egyszerűen pótolni lehetne a kiesett kommunikációs kapacitást. A Starlink két részből áll. Az egyik az alacsony pályán keringő, 2022 októberében nagyjából 2600 egységből álló műholdraj, a másik pedig olyan, parabolaantennából és speciális elektronikából álló mobileszköz, amelyet számítógéphez vagy routerhez lehet csatlakoztatni. A Starlink terminálja egyszerűen telepíthető és könnyen hordozható, elfér egy csomagtartóban, így ideális mobiltávközlési eszköz. Bemérni természetesen be lehet, ilyenkor jön jól, hogy könnyen leszerelhető vagy elrejthető. A rendszerben a SpaceX nem csupán technológiai szolgáltató, a cég nyújtja az internetet is. A felhasználók által megvett földi terminálok kommunikálnak a felettük elhaladó műholdakkal, azok rádión egymás között továbbítják a jelet, amíg le nem tudják sugározni az első földi központnak. Onnantól az információ üvegszálas kábeleken közlekedik, mint minden más internetes forgalom. A műholdakkal meg lehet úszni a fix pontok közé telepített – és emiatt sérülékeny –, nagy távolságra használható mikrohullámú infrastruktúra megépítését.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk