Cyber hírek

  • 2004. november 25.

Külpol

Feketelyuk Csillagászok megfigyelései szerint egy második feketelyuk is található galaxisunk közepén, ahol az IRS 13E-nek elnevezett objektum körül hét csillag kering. Három évvel ezelõtt a csillagászok megerõsítették, hogy a Tejút középpontjában egy szupernehéz feketelyuk található, melynek tömege 2,6 milliószorosa a Napénak.
Az objektum helyét egy erõs rádióforrás, a Sagittarius A*, rövidebben SgrA* jelzi. Most azonban egy jóval kisebb feketelyukat is találtak, melynek tömege csak 1300-szorosa a Napénak, és három fényév távolságra kering a fõ feketelyuktól. A hét csillag egy hatalmas csillaghalmaz maradéka lehet, aminek nagy része már belezuhant a galaxis középpontjába. A megfigyelések megerõsíthetik azt a feltételezést, hogy a szupernehéz feketelyukak, melyek az elméletek szerint a galaxisok középpontjában helyezkednek el, folyamatosan növelik a tömegüket kisebb feketelyukak és csillagok beszippantásával.

Karitatív képernyõvédõ A World Community Grid (www.worldcommunitygrid.org) projekt résztvevõi számítógépük szabad kapacitását a világ legkomolyabb egészségügyi és szociális problémáinak a megoldására fordíthatják. A World Community Grid rácshálózati infrastruktúrája az internetre kötött asztali számítógépeket összekötve hatalmas virtuális szuperszámítógépet hoz létre, így a tudományos kutatásokat több millióan támogathatják anélkül, hogy egyetlen árva fillért emelnének le a bankszámlájukról. A hálózat központi szervere a feldolgozandó adathalmazt apró csomagokra bontja, amelyeket az önkéntes felhasználók egyenként dolgoznak fel otthoni vagy munkahelyi gépükön. Az ötlet nem új, hiszen már számos hasonló projektben használták több millió asztali számítógép erejét. Az egyik legsikeresebb nyilvános kutatási program a seti [at] home, amelyben a jelentkezõk rádióteleszkópok által begyûjtött jelek között kereshetnek földön kívüli élõlények kommunikációjára utaló nyomokat. A World Community Grid elsõként az emberi fehérjék mûködését tanulmányozza, és a további kutatások témájáról egy nemzetközi tanácsadó testület dönt. Ez vezetõ kutatóintézetek és nonprofit szervezetek javaslataiból válogat, és évente várhatóan hat projektet indít.

Augmentált PacMan A nagy fejû sárga, bogyóevõ játék, a klasszikus PacMan új értelmet nyert a szingapúri egyetem kutatócsoportjának köszönhetõen. A játékosok számítógéppel, headsettel és bluetoothos rádióvevõkkel felszerelkezve járják Szingapúr utcáit, és óvakodnak a számítógép által oda vetített szellemektõl. Míg a hagyományos PacMan játékban a felhasználó egy teljes mértékben számítógép által generált környezetben mozog, addig a szingapúri utcai változat ötvözi a valódi és a virtuális környezet elemeit, és egy vegyes (augmentált) környezetet hoz létre. Az eredeti játékot 1980-ban dobták piacra, és azóta is töretlen a népszerûsége. Az õsváltozatban egy sárga fejet - PacMant - kellett joystickkal irányítani egy kétdimenziós útvesztõben. Az augmentált változatot Human PacMannek nevezték el. A játékosok egy központi számítógépes rendszerhez csatlakoznak, és mûholdas helyzetmeghatározóval és mozgásérzékelõkkel követik õket. Az utcai PacManek egymással és a játékon kívüli - de a játékot követõ - felhasználókkal is kapcsolatot tartanak. Az utcai PacMan játékot a szingapúri nemzeti egyetem kutatócsoportja (mixedreality.nus.edu.sg) dolgozta ki, Adrian Cheok vezetésével.

Gyógyulás õssejtekkel Agyvérzés következtében fél oldalára megbénult és meg is némult egy 54 éves brazíliai asszony, de miután agyába beültették saját õssejtjeit, újra járni és beszélni kezdett - jelentették be Rio de Janeiróban, ahol elõször próbálkoztak meg ezzel a gyógyító eljárással. Dr. Hans Fernando Dohman, a brazil nagyváros szívkórházának igazgatója óva intett attól, hogy a világon egyedülálló esetbõl általános következtetéseket vonjanak le, de annak a véleményének adott hangot, hogy az legalább "a kezelés kutatásában" új fejezetet nyitott. A jövõben 14 másik személyen próbálkoznak ilyen kezeléssel. Az õssejteket a beteg medencéjének csontvelejébõl nyerték, és öt nappal az agyvérzés után injekciózták be a páciens agyába egy katéter segítségével. A katétert a nõ egyik combi artériáján keresztül vezették be, az õssejteket azonban csak az agyi középsõ artériában bocsátották szabadon, ott, ahol általában bekövetkezik az agyvérzés. Az õssejtek 17 nap alatt képesnek bizonyultak új vérerek kialakítására, ily módon javult az agy szóban forgó részének vér-, oxigén- és glükózellátása, és ez hozzájárult az idegsejtek regenerálásához.

MORZE

Új ûrobszervatórium Az amerikai ûrkutatási hivatal a világûr mélységeiben bekövetkezõ rejtélyes gamma-felvillanások vizsgálatára a hét végén fellõtte a személyzet nélküli Swift kutatóállomást. A három teleszkópot hordozó ûrobszervatórium tervezett mûködési élettartama kereken három évtized.

Szoftverszabadalom Lengyelország nem támogatja a szoftverek szabadalmazásával kapcsolatos uniós direktívát, ezért az EU várhatóan nem tudja majd bevezetni az új szabályozást. A lengyel kormány - miután találkozott a szoftvergyártók képviselõivel - azt a tanulságot szûrte le, hogy az EU javaslata az összes szoftvert szabadalmaztathatóvá tenné.

'smajom Eddig ismeretlen élõlény maradványaira bukkantak Barcelona közelében. A lényrõl a spanyol kutatócsoport azt feltételezi, hogy a csontjai alapján közelebb áll az emberhez, mint az eddig ismert fõemlõsök. Ugyanakkor nem állítják határozottan, hogy a lelet az ember és a majom közötti hiányzó láncszemet jelenti.

Lézerkés Egy Japánban feltalált lézerkésnek köszönhetõen jelentõsen csökkenhet a jövõben a háztartási szemét felét kitevõ gyümölcs és zöldség eredetû hulladék. Tízéves kutatómunkával olyan lézertechnológiát fejlesztettek ki, amellyel gyakorlatilag "elpárologtatható" a zöldség- és gyümölcshéj.

Holokauszt Hárommillió holokausztáldozat életrajzi adatai kerültek a jeruzsálemi Jad Vasem központi adatbázisából az internetre. A nevek összegyûjtésével és online elérhetõségével a vészkorszakban szétszakított családok, városok és közösségek kapcsolatainak újrakötése is megvalósulhat a www.yadvashem.org honlapon.

JFK Reloaded Egy brit szoftvercég John F. Kennedy meggyilkolásának 41. évfordulójával egy idõben olyan játékszoftvert dobott piacra a www.jfkreloaded.net honlapon, amely azt hivatott demonstrálni, hogy az amerikai elnök elleni merényletet egyetlen személy is elkövethette segítõk nélkül.

Dolgozatkeresõ Újabb speciális keresési szolgáltatással bõvült a Google. A Google Scholar (scholar.google.com) néven indított szolgáltatás kifejezetten tudományos dokumentumok, cikkek, könyvek, kutatási jelentések és szakdolgozatok után fésüli át a webet.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.