Cyber hírek

  • 2005. március 3.

Külpol

Befagyott tenger a Marson Európai kutatók megerõsítették, hogy a Mars felszínén hatalmas befagyott tengerre bukkantak - adta hírül az Index az ESA nyomán. Az Európai Ûrhivatal (ESA) Mars Express nevû szondája a brit John Murray geológus vezette kutatócsoport szerint az Északi-tenger méreteivel vetekedõ 800x900 kilométeres jégfelületet fényképezett le, a befagyott tenger mélységét 45 méterre becsülik.
Az érintett terület a marsi egyenlítõ közelében fekszik, az északi szélesség 5. és a keleti hosszúság 150. fokánál, az Elysium fennsíkon. Ezt a térséget korábban is vizsgálták a szokatlanul sík felszíne miatt. Az egykori tenger a jeget szabdaló meteoritbecsapódások alapján ötmillió évvel ezelõtt keletkezhetett, mégpedig vulkáni tevékenység következtében. A jég felületét most borító por- s hordalékréteg megakadályozza, hogy a vízjég a Mars ritka légkörében elpárologjon. Ha a kutatók sejtései beigazolódnak, az újabb lendületet adhat a marsi élet lehetséges voltáról folyó vitának. A 2003 decembere óta a bolygó körül keringõ Mars Express a déli sarkvidék jegében már talált vizet, illetve primitív életformára utaló metán nyomait fedezte fel az atmoszférában.

Börtön a bloggernek Az iráni hatóságok 14 év börtönre ítéltek egy helyi bloggert, aki webnaplójában nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok online-újságírókat tartóztattak le az országban - adta hírül az [origo] a párizsi székhelyû Reporters Sans Frontieres jogvédõ szervezet nyomán. A 28 éves Arash Sigarchit januárban tartóztatták le, azt követõen, hogy privát webnaplóján nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy az iráni rendõrség korábban húsz internetes újságírót, bloggert és technikust vett õrizetbe. A letartóztatottak zömét ugyan késõbb szabadlábra helyezték, többüket viszont megkínozták, s hamis vallomások aláírására kényszerítették. Az egyik iráni lapnál újságíróként dolgozó Sigarchit a héten a helyi hatóságok többek közt kémkedéssel és a helyi vezetés megsértésével vádolták meg, s a bíróság elsõ fokon 14 év szabadságvesztésre ítélte. Sigarchi családja egy helyi emberi jogi szervezet képviselõjét, illetve a 2003-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett Sirin Ebadi ügyvédnõt, emberi jogi aktivistát kérte fel, hogy képviselje a bloggert a másodfokú tárgyaláson.

Digitális mozihálózat Az elkövetkezõ másfél év alatt elkészül Nagy-Britanniában a világ legkiterjedtebb digitális mozihálózata, jelentette a BBC. Az ország nemzeti filmtanácsa 11,5 millió fontot fordít a hálózat kiépítésére, amely összesen 250 nagy felbontású projektorból, illetve szerverekbõl áll majd. A mozik, amelyeknek nagy része jelenleg hagyományos elven mûködõ vetítõgépeket használ, a hálózat elkészültével hordozható merevlemezeken kapják majd meg a digitalizált filmeket, amelyeket a szerverre másolnak. A filmeket eredeti, csaknem 1 terabájtos méretükrõl 100 gigabájtosra tömörítik, és másolásvédelmi rendszerrel is ellátják õket. A készítõk szerint a tömörítés semmiféle észrevehetõ minõségromlással nem jár majd.

Virtuális barátnõ Egy hongkongi szoftverfejlesztõ cég "virtuális barátnõt" fejlesztett ki harmadik generációs mobiltelefonokhoz - adta hírül az [origo] a New York Times nyomán. A mesterséges intelligencián alapuló Vivienne beszélni is képes hús-vér partneréhez, aki viszont csak szöveges üzenetekkel kommunikálhat vele. A szoftvert kifejlesztõ Artificial Life szerint a virtuális barátnõ kialakításához számos specifikus alkalmazást használtak fel, többek közt mesterséges intelligenciát, beszédszintézist és online videosugárzást. Vivienne-nel harmadik generációs mobilszolgáltatást használó mobilosok flörtölhetnek majd tavasztól 6 dolláros, azaz körülbelül ezer forintos havidíj ellenében. A virtuális barátnõvel a felhasználók a nap 24 órájában, a mozifilmektõl kezdve a filozófiáig 35 ezer különbözõ témáról társaloghatnak szöveges üzeneteken keresztül, melyre Vivienne komputer generálta beszéddel vagy szöveges üzenetekkel képes válaszolni. Vivienne-nek a fejlesztõk tervei szerint elsõként a harmadik generációs mobilkészülékkel rendelkezõ szingapúri és malajziai mobilosok csaphatják majd a szelet májustól. Az Artificial Life tavasszal várhatóan a nyugat-európai, az év végén pedig az amerikai piacokra is bevezeti a virtuális barátnõt, aki a késõbbiekben várhatóan férfiváltozatban is elérhetõ lesz.

Vírusirtó mobiltelefonra Az informatikai biztonsági kérdésekre szakosodott orosz Kaspersky bemutatta a Symbian OS rendszert futtató mobiltelefonokhoz szánt antivírus megoldása béta változatát. A szabadon letölthetõ program Symbian 6.1 és 7.0 alatt megóvja a telefonokat a vírusoktól és más kártevõktõl.

Látóideget regeneráltak Elõször sikerült helyreállítani a szem és az agy közötti kapcsolatot, sérült látóideg meggyógyításával laboratóriumi egerekben. A kínai kutatók szerint a génmanipulációs eljárással nemcsak a látás adható vissza, de nagy eséllyel gyógyíthatóak lesznek más idegek, például a gerincvelõ is.

Feltámadt õsbaktérium Életre kelt a NASA egyik laboratóriumában egy 32 ezer éve a sarki jégbe fagyott organizmus. A NASA szerint az új baktérium "az elsõ igazolt és leírt faj, amelyet õskori jégben életben találtak". A kutatók szerint évmilliókat is kibír felfüggesztett életfunkciókkal.

Tintapatronper Egy amerikai nõ csoportos pert indított a Hewlett-Packard ellen, mert szerinte a patronban lévõ csip akkor is leállítja a tintapatron mûködését, ha az még nem ürült ki teljesen. A per azoknak az érdekeit képviseli, akik 2001 februárja óta HP márkájú tintasugaras nyomtatót vásároltak.

Sötét galaxis Brit kutatók olyan objektum felfedezését jelentették be, amely minden bizonnyal láthatatlan sötét anyag alkotta galaxis lehet. A kutatócsoport szerint ez az elsõ felfedezett ilyen galaxis.

Franciák vs. Google Franciaország nemzeti könyvtárának igazgatója megtámadta a Google projektjét, melynek kere-tében a cég a világ legnagyobb könyvtárait digitalizálná az internetre. Jean-Noel Jeanneney azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió állítsa helyre az egyensúlyt egy saját könyvtár-digitalizáló projekttel, illetve egy saját keresõmotorral.

Figyelmébe ajánljuk