Tartalom

MaNcs, XVII. évf. 9. szám (2005-03-03)

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Mi a pálya?

Az 1990-es évek elején a Playboy riportere megkérdezte Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot, hogy szerinte miért van oly sok zseniális orosz sakkozó. Kaszparov elõször is kikérte magának, hogy õ orosz. Azerbajdzsánban született, félig örmény, félig zsidó - legfeljebb szovjet, de semmiképp sem orosz. A riporter udvariasan bocsánatot kért, és ismét feltette a kérdést: Miért van ilyen sok zseniális szovjet sakkozó? Kaszparov válasza: Mit lehet itt kérem csinálni?

Egotrip

Legát Tibor: Pop

Szereteted ne olyan legyen, mint az éhség, mely mohón válogat ehető és nem ehető között; hanem mint a fény, mely egykedvűen kiárad minden előtte levőre. Mikor a szeretet válogatni kezd: már nem szeretet többé, hanem sóvárgásnak és undornak kettőssége.

Publicisztika

Publicisztika

Szezon és fazon

A Védegylet nyílt levelet tett közzé, amelyben az országgyûlési képviselõket arra biztatják, hogy Sólyom Lászlót, az egykori MDF-es politikust, az Alkotmánybíróság elsõ elnökét válasszák meg államfõnek. A levelet számos kitûnõ, nagy tekintélyû férfiú és asszony is aláírta.

Publicisztika

Marosán György: A szabadság tolvajai

Az amerikai elnökválasztás exit-pollja különös jelenségre derített fényt. A kutatók kérdésére - mi számukra a legfontosabb, és miként minõsítették ebben a tekintetben a két jelöltet - a megkérdezettek leggyakrabban a morális értékeket (22 százalék), a gazdaságot és foglalkoztatottságot (20 százalék), a terrorizmust (19 százalék), az iraki háborút (15 százalék) és az egészségügyet (8 százalék) említették.

Publicisztika

Az angyalok tüze

Szabó Miklós egykori lényeglátó megállapítása szerint az Allende-rezsim bukása bebizonyította, hogy államvédelmi hatóság nélkül nem életképes a "szocializmus". Éppen ezért már a k.-német bili kiborulásakor is sejteni lehetett, hogy a miénk tartalma is pont annyira büdös és a tócsa sem lesz sokkal kisebb.

Publicisztika

Szezon és fazon

A Védegylet nyílt levelet tett közzé, amelyben az országgyûlési képviselõket arra biztatják, hogy Sólyom Lászlót, az egykori MDF-es politikust, az Alkotmánybíróság elsõ elnökét válasszák meg államfõnek. A levelet számos kitûnõ, nagy tekintélyû férfiú és asszony is aláírta.

Publicisztika

Az angyalok tüze

Szabó Miklós egykori lényeglátó megállapítása szerint az Allende-rezsim bukása bebizonyította, hogy államvédelmi hatóság nélkül nem életképes a "szocializmus". Éppen ezért már a k.-német bili kiborulásakor is sejteni lehetett, hogy a miénk tartalma is pont annyira büdös és a tócsa sem lesz sokkal kisebb.

Belpol

Belpol

Gazdatüntetés: Kihasználtak és becsapottak

Múlt hétfõn érkeztek a fõvárosba évi rendes demonstrációjukra a magyar gazdák. Néha dühösen a Parlament elé vonulnak, de leginkább békésen beszélgetnek fõhadiszállásukon, a Fel-vonulási téren. Követeléseikrõl lapzártánkkor még folynak a tárgyalások képviselõik és a szaktárca között.

Belpol

Jogerős ítélet a Tilos Rádió ügyében: Helybenhagyva

Helybenhagyta a Fõvárosi Ítélõtábla a Tilos Kulturális Alapítvány és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) közötti perben a Fõvárosi Bíróság (FB) elsõfokú ítéletét. Ezzel életbe lépett a tavaly januárban 30 napos adásszünetet elrendelõ ORTT-határozat és a testület írásbeli figyelmeztetése.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

HUNTER S. THOMPSON HALÁLA: EGY RÉSZLET Éppen telefonon beszéltünk, félrerakta a kagylót, és megtette - nyilatkozta az Aspen Daily Newsnak Anita, a múlt vasárnap 67 éves korában öngyilkosságot elkövetett Hunter S.

Külpol

Cyber hírek

Befagyott tenger a Marson Európai kutatók megerõsítették, hogy a Mars felszínén hatalmas befagyott tengerre bukkantak - adta hírül az Index az ESA nyomán. Az Európai Ûrhivatal (ESA) Mars Express nevû szondája a brit John Murray geológus vezette kutatócsoport szerint az Északi-tenger méreteivel vetekedõ 800x900 kilométeres jégfelületet fényképezett le, a befagyott tenger mélységét 45 méterre becsülik.

Könyv

Könyv

Egy nyughatatlan ember (Meghalt Hunter S. Thompson)

Hívei ünnepelni készültek az idén, nem temetni. Johnny Depp-pel a fõszerepben forgatják elsõ komolyabb regényének, a Rumnaplónak a filmváltozatát. A könyv a napokban jelent meg magyarul. Legutolsó írásában Bill Murraynek magyarázza az általa kifejlesztett shotgun golf lényegét. Február 20-án, 67 éves korában a konyhájában .45-ösével fõbe lõtte magát.

Zene

Zene

Képzõmûvészet: Mitoshop (Gaál József és Várady Róbert kiállítása)

Az alapvetõ és döntõ stiláris eltérések ellenére sem érdektelen összevetni a két festõ friss munkáit. A párhuzamba állítás révén különös képet kaphat a nézõ a mítoszértelmezés, pontosabban a mítoszmitizálás legújabb kori fejleményeirõl. Gaál és Várady ugyanis - mintegy háttal állva egymásnak, ugyanakkor két létezõ és aktív nézõpontot reprezentálva - volt, vágyott és leendõnek remélt mítoszszimbolika megteremtésén dolgozik évek óta.

Zene

Színház: A mélyben (Gorkij: Éjjeli menedékhely)

Szemét, por, ricsaj. Micsoda mocskos bagázs! Részeg és félrészeg véglények tántorogják haláltáncukat az irdatlan lépcsõk alatt. Valószerûtlen lépcsõk, mégis nagyon valóságosak, recsegnek, ropognak, dübögnek. Állandó fenyegetettség, ahogy ez a hatalmas, súlyos szerkezet hátával a tömegszállás fölé tornyosul.

Zene

Film: Taccs (Amerika kommandó - Világrendõrség)

Mielõtt elhinnénk, hogy már mindent tudunk a fegyverkezõ amerikaiakról, az egész Távol-Kelettel lepaktáló texasi elitrõl vagy a kalóriaburgerrel gyilkoló tengerentúli gyorsétteremrõl, s már a Nyócker címû film trágárságai sem mondanak újat, álljunk meg egy jóízû öklendezés erejéig: a South Park alkotói nem éppen emberszeretetükrõl vagy szépirodalmi értékterjesztõ nézeteikrõl híresek...

Zene

"Nem maga az élet" (Davide Ferrario filmrendezõ)

A büféslány, az éjjeliõr és az autótolvaj románcában Torino elsõ számú nevezetessége, a nemzeti mozimúzeumként üzemelõ Mole Antonelliana is fõszerepet kapott. A tavalyi Berlinalén két különdíjjal jutalmazott Éjfél után rendezõjével beszélgettünk.

Zene

Koncert: Tajtékos népek (7. Making New Waves Fesztivál)

Úgy gondolom, hogy a buda-pesti kortárszenei fesztiválok mezõnyében a Making New Waves szervezõinek nincs konkurenciája. Ez nem afféle homályos ízlésítélet, ez tény, ugyanis fõvárosunk kortárszenei fesztiváljai egész egyszerûen nem fesztiválszerûek, és addig nem is lesznek azok, ameddig igyekezetük - ilyen vagy olyan okok és szorító kényszerek hatására - pusztán egy koncertsorozat összeállítására korlátozódik.

Zene

Filmzene: Senki földjén (Sorstalanság)

Állítólag Stravinsky mondta, hogy Vivaldi egész életében egyetlen hegedûversenyt írt; igaz, azt az egyet közel négyszázszor. Ennio Morricone egész életében egyetlen filmzenét ír. A probléma ott kezdõdik, hogy akárcsak rõt szakállú kollégája, õ is több százszor adta már el ugyanazt az ötletet. Most éppen a Sorstalansághoz.

Zene

Nyolc kis kritika

koncert Bocelli Andrea Bocelli a környezetemben lévõ embereket rendszerint egymással acsarkodó két táborra osztja: egy részük isteníti, másik részük nem szenvedheti. Bevallom, mint Angi Vera a botlását, hogy én szerettem, ám mostantól a javulás útjára térek.

Zene

Másvilágok

Hátrahagyván az év dermedt elsõ hónapjait, a lemezpiac is élénkülni látszik: az amerikai indie-rock élmezõnyébõl mindjárt három zenekar is új anyaggal jelentkezett a napokban.

Lélek

Lélek

Gyermekétkeztetés: Edd meg, amit megfõztek

Az új évszázad reformtáplálkozási módszerei, úgy tûnik, elérték a közétkeztetésen belül a gyermekétkeztetést is. A menzákat a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség ellenõrizte, míg az iskolai büfék korszerûsítésérõl az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudo-mányi Intézet (OÉTI) állított össze ajánlást.

Lokál

Lokál

Off-shore cégek: Az adóparadicsom meghódítása

"Off-shore cége van!" - hüledeznek kampányidõszakban a "bizonyítékkal" teátrálisan hadonászó magyar politikusok ellenfelükre mutogatva. S az ország fele elítélõen hörög fel, akár a "liberális", a "jobboldali", a "keresztény" vagy az "inter-nacionálé" szitokszavak hallatán.