Cyber hírek

  • 2004. július 29.

Külpol

Óriáshullámok Az Európai Ûrügynökség (ESA) ERS-mûholdjainak adatait elemezve német kutatók bebizonyították, hogy nem csak a hajószerencsétlenségek túlélõinek képzeletében léteznek a 20-30 méter magas nyílt tengeri hullámok. Az áramlások furcsa összjátéka nyomán, illetve a tartós viharzónák alatt keletkezõ "freak wave" a Földön bárhol meglepheti a tengerészeket.
Az elmúlt 20 év során több mint 200 óriás tankhajó és 200 méternél hosszabb konténerszállító süllyedt el a nyílt óceánon, a legtöbb esetben rendkívüli idõjárási viszonyok között. Hetente átlagosan két nagy hajó süllyed el a tengereken. A hatalmas hullámok a fúrótornyokat sem kímélik. Míg a korábbi becslések szerint a normális hullámveréstõl ilyen mértékben eltérõ anomália 10 ezer évben egyszer jelentkezhet, az északi-tengeri Goma olajmezõ radarjai 12 év alatt 466 óriáshullámot regisztráltak. A tengerjáró hajókat azonban legfeljebb 15 méter magas hullámok átvészelésére tervezik. Az ESA ERS-1 és ERS-2 mûholdjai 1991, illetve 1995 óta keringenek a Föld körül, a fedélzetükön elhelyezett radar az óceánok felett a hullámokat vizsgálja. Az ESA-tól kapott adatok között a MaxWave-projekt kutatócsoportja egy háromhetes intervallumban 25 méternél magasabb hullámból több mint tízet talált. Ezek a Földön szétszóródva bukkantak fel, az óriáshullámok különösen gyakran képzõdnek ott, ahol a normális hullámok áramlásokkal és örvényekkel találkoznak. A kutatók most azon dolgoznak, hogy összeállítsák az elmúlt évek globális hullámatlaszát.

Elsõ típusú találkozás Az amerikai SETI-projekt vezetõ csillagásza új becsléssel állt elõ az intelligens, rádiójelek létrehozására képes létformák számát illetõen a Tejútrendszerben - adta hírül az Index a New Scientist nyomán. Seth Shostak számításai szerint a következõ húsz éven belül az emberiségnek jelet kell kapnia a földönkívüli létformáktól. A földönkívüli intelligencia után kutató rádiócsillagászok csoportja (www.seti-inst.edu) éppen húsz éve keresi idegen civilizációk rádiójeleit az ûrben. A kilencvenes években elindították az elsõ világméretû megosztott számítási mûveletet, amelynek keretében több mint ötmillió felhasználó a számítógépe felesleges kapacitását a rádióteleszkópok adatai közötti keresgélésre ajánlja fel. A SETI kutatóihoz az interneten keresztül eddig kereken 1,5 milliárd adatcsomag érkezett vissza, de megfelelõ jelre még nem bukkantak. A galaxisunkban élõ intelligens létformák számának új becsléséhez Shostak kollégája, Frank Drake ismert képletét használta, ám az egyenlet változóinak értékét az 1961-es számítás óta keletkezett új eredmények - például a bolygóval rendelkezõ csillagok számának növekedése - figyelembevételével állapította meg, így a földön kívüli élet létezése ma jóval valószínûbbnek tûnik, mint akkor: Shostak szerint tízezer és egymillió közé tehetõ a Tejútrendszer rádiójeleket sugárzó civilizációinak száma. A rádiójelek megtalálásához mintegy 100 milliárd csillagot kell vizsgálni a galaxisban, ám a projekten dolgozó rádióteleszkópok és az interneten rendelkezésre álló számítási kapacitás figyelembevételével a feladat belátható idõn belül abszolválható - állítja a csillagász az Acta Astronautica szaklapban megjelent levezetésében.

Könyvgyártó automata A nyomtatásban megjelenõ köteteket valószínûleg hosszú ideig nem szorítják ki a piacról az internetrõl letölthetõ elektronikus könyvek, ráadásul a kiadók sem szívesen alkalmazzák az új technológiát, mert az e-könyvekrõl könnyen kalózmásolatokat lehet készíteni. Az On Demand Machine Corporation (www.bookmachine.com) által kifejlesztett könyvautomata, a Bookmachine viszont helyben, egyesével nyomtatja ki a központi adatbázisban tárolt könyveket, szabványos méretû, puha fedeles köteteket készít, a vásárlóknak mindössze annyit kell várakozniuk, mint egy valódi könyvesbolt kasszájánál. A gép szinte bármilyen létezõ alkotást legyárthat, amit valaha digitalizáltak; a központi adatbázisban több száz ezer alkotást tárolnak, de a legnépszerûbbeket a gép saját memóriájába is elmenti. A könyvgép naponta küld visszajelzést a kiadóknak az eladásokról, a vásárló pedig szerzõ, cím vagy téma szerint is válogathat, és a Bookmachine kijelzõjén megnézheti az õt érdeklõ könyvrõl készült nagy felbontású képet, elolvashatja az elsõ néhány oldalt és a tartalomjegyzéket, megnézheti a könyvrõl írt kritikákat és a szerzõ életrajzát. A könyveket hitelkártyával vagy készpénzzel fizetheti ki, egy könyv körülbelül négy perc alatt készül el. A gyártó szerint a tárolás és a szállítás költségének megtakarítása miatt az instant könyvek semmivel sem lesznek drágábbak, mint a hagyományosak.

MORZE

Bin LÁdIn-vírus Uszáma bin Ládin állítólagos öngyilkosságáról készült felvétel letölthetõségét ígéri az az új számítógépes vírus, amely az utóbbi napokban terjed az elektronikus levelezõrendszerekben. A vírus megdöbbentõ felvételek helyett trójai programot telepít a fertõzött rendszerre.

Kínai-európai mûhold Vasárnap reggel Explorer-2 jelzéssel sikeresen felbocsátották Kínából a második kínai-európai mûholdat. Az Explorer-2 és a tavaly felbocsátott Explorer-1 feladata a Föld magnetoszférájának tanulmányozása.

Marsi levegõ A Marsról származó meteoritra bukkantak amerikai kutatók az Antarktisz jegében. A redõs fekete kõ egy aszteroida becsapódásakor válhatott le a bolygó felszínérõl több millió évvel ezelõtt. A meteorit apró, üvegszerû szemcséi a bolygó atmoszférájából is magukba zártak egy keveset.

Blokkolható mobilkamerák Az angol Iceberg Systems által kifejlesztett Safe Heaven technológia kikapcsolja a közelben tartózkodó mobilok kameráját, miközben azok továbbra is használhatók telefonálásra vagy üzenetküldésre. A kamerás mobilok használatát már számos helyen betiltották.

Gyerekpornó A British Telecom bejelentette, hogy több mint húszezer, gyerekpornóra irányuló lekérést blokkol naponta a Clean Feednek elnevezett szûrõrendszerével. Ez az elsõ, a webes pedofília kiterjedtségére utaló objektív adat.

Apróhal Minden korábbinál kisebb és könnyebb gerincest találtak amerikai kutatók. Az ausztráliai Nagy korallzátonyapró lakóját tömzsi csecsemõhalnak nevezték el. A faj hímjei hét milliméteresek, a nõstények viszont valamivel nagyobbra, 8,4 milliméterre nõnek.

Digitális kabát A félvezetõgyártással foglalkozó Infineon cég hétfõn egy olyan kabátot mutatott be, amely beépített mp3-lejátszóval rendelkezik, s Bluetooth-kapcsolaton keresztül mobiltelefonokkal is képes kommunikálni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?